14.2.09

Perinnekäsitöitä

Mitä erilaisia käsityötekniikoita kuvaan liittyy?

Vastaus: Ensin karstaamme villan, kehräämme langan värttinälle ja lopuksi lanka keritään vyyhdinpuille. Valmiista langasta tehdään neulakintaat, kirjotaan niihin koristeet sekä tehdään varteen somisteeksi pirtanauhat, joiden päät letitetään.

Kuvassa olevista esineistä pappan perintöä on vyyhdinpuut. Karstat sekä pirtanauhalauta ovat huutokaupasta. Katajainen neulakinnasneula on isäni tekemä. Värttinä sekä sille kehrätty lanka sekä keskeneräiset että valmiit kintaat koristeineen ovat omia "kätteni töitä". (Muistan lukeneeni jostain, että ennen muinoin äidit tekivät tyttärilleen neulakintaiden aloituksia varastoon, sillä se on kintaiden vaativin ja vaikein vaihe.)

Pajassa perehdyimme perinnekäsitöihin eli villan käsittelyyn alusta valmiiseen tuotteeseen asti. Emme sentään kerineet lammasta, mutta jo aikaisemmin mainitsemani kummitätini on kokeillut sitäkin. Isäni kertoi myös myöhemmin, että mummulan varastossa on rukki, sillä mummuni oli aikoinaan kehrännyt itse langat. Harmi, että en koskaan nähnyt tai päässyt oppimaan sitä taitoa :(.

Neulakinnnastekniikasta kiinnostuin kuitenkin niin paljon, että pyysin isääni tekemään neulakinnasneulan (omituinen sanahirviö!). Ehkä mieltäni ylensi se, että tekniikka oli kuin luotu minun sormilleni. Vitsailimme Näpsäläisten kesken, että ehkä vasenkätisyyteni auttoi asiaa... Pienen alkukangertelun jälkeen työ alkoi sujua melko helposti. Tarvikkeet olivat myös käteviä ottaa aina mukaan työmatkalle ja niin kintaat valmistuivat nopeasti.

Pirtanauhaa olin tehnyt aiemmin, mutta lautanauha oli aivan uusi juttu. Se tuntui aluksi vaikealta ymmärtää loimen luonteineen ja lautojen kiertoineen, mutta kohta... isä sai taas töitä verstaalleen. Kävimme sahaamassa ja hiomassa minulle omat lautanauhalaudat!

Kintaista tuli lopulta onnistuneet, vaikka innostuin liittämään niihin tekemäni lautanauhat ja vielä kirjomaan niihin sydänkoristeet rystysiin. Kintaat ovat olleet kovassa käytössä, ne ovat lämpimät ja persoonalliset. Neulakintaiden sanotaan myös olevan erittäin kestävät ja purkautumattomat erikoisen solmiamistekniikkansa ansiosta. Kintaista, lapasista, tumpuista jne. tuli myös paljon juttua Näpsäläisten kesken!