24.2.09

Hopeisia muistoja

Kuvassa tekemäni kuningas-hopeaketjut. Taustalla kuvansiirtotekniikalla koristeltu lasturasia, jonka olen saanut käsistään taitavalta kummitädiltäni lahjaksi. Kiitos hänelle ideasta, jota olen myöhemmin itsekin käyttänyt. Enkä voi olla mainitsematta, että kuvassa ovat isovanhempani; pappa, joka oli puuseppä ja mummu, joka opetti minulle tien käsityön saloihin.

Kuvansiirto

Tulosta kuvat tavalliselle mattapintaiselle kopiopaperille. Leikkaa haluamallasi tavalla.


Käsittele kuva Art Medium -kuvansiirtoaineella. Levitä ainetta kuvan oikealle puolelle niin, että koko kuva vettyy. Anna levätä n. 1-2 minuuttia.

Aseta kuva kuvapuoli alaspäin haluamallesi pinnalle. (Paperi on nyt siis väärinpäin, eikä kuvaa näy!)

Kiinnitä kuva "silittäen" varovasti kuvaa keskeltä reunoille. Työhön ei saa jäädä ilmakuplia.

Anna kuivua yön yli.


Aloita seuraavana päivänä kuvan hinkkaaminen esiin. Kastele sormiasi ja paperin pintaa, jotta kuva alkaa kostua. Irrota paperia putuna keskeltä reunoille vähitellen. Varo ettei kuva repeä. Työn voi antaa välillä hieman kuivahtaa, niin voit tarkistaa koska kuva alkaa näkyä. Kuivuessaan kuva aina himmenee, mutta sitä voi hinkata uudelleen.

Kun kuva on halutun näköinen, sen voi kuivana lakata vielä vedellä ohennetull
a aineella.

Hopeaketjut tein Näpsän korupajassa. Kurssimaksun lisäksi hintaa harrastukselle tulee myös omakustanteisten materiaalien myötä. Korupaja onkin tähän asti ollut lasipajan ohella kalleimpia pajoja. Ostamme itse hopea- tai pronssilangat, joista korut tehdään.

Korujenteko oli yllättävän työlästä ja monimutkaista:
1. Lanka kierretään tasaiseksi spiraaliksi sukkapuikon ympärille.
2. Spiraali kiinnitetään telineeseen toiseen, päästään halkisahattuun sukkapuikkoon ja sahataan halki.
3. Syntyneistä lenkeistä puretaan jännitys, kääntämällä laattapihdeillä j
okainen lenkki yksitellen myötä- ja vastapäivään.
4. Lenkit yhdistetään toisiinsa haluttuun muotoon. Tässä vaiheessa on oltava erityisen tarkkana, jotta päät menevät aivan yhteen. Lenkkeihin ei saa jäädä rakoa, eivätkä päät saa mennä toistensa ohi. Jos päät eivät osu kohdalleen, lenkin jännitys pitää purkaa uudelleen, jolloin vaarana on lenkin katkeaminen...

Alla olevassa kuvassa hopeiset Oili-ranneketju ja -korvakorut.