5.2.09

Kuha vaan kokeilin!


Tarkoitus oli paistaa kuha nahallisina fileinä, mutta se oli niin komea kokonaisena, että päädyin valmistamaan sen uunissa. Olin jo katsonut netistä valmiiksi Markus Maulavirran ohjeen, jossa kalan voi paistaa tulikuumalla valurautapannulla ilman rasvaa. "Höyryävän" kuumalle pannulle ripotellaan vain hieman suolaa ja kalat paistetaan ensin nahkapuolelta, sitten käännetään.

Kuha lepäilikin sitten tovin pöydällä, kun selailin kolmesta(!) eri kalaruokakirjasta sopivaa ohjetta uunikuhalle. Eri versioita soveltaen ja pakastimesta "tuoreita" yrttejä etsien päädyin seuraavaan:

Kokonainen kuha uunissa

1 kg suomustettu kuha
25 g voita
suolaa (hienoa merisuolaa), valkopippuria
persiljaa, salviaa, tilliä
1-2 tl sitruunamehua

Kuivaa kala hyvin. Sulata/pehmennä voita mikrossa muutama sekunti. Voitele folio ja kala voisulalla sekä laita loppu pehmeä voi kalan sisään. Ripottele sekä kalan pinnalle että sisälle pippuria ja suolaa sekä yrttejä. Purista kalalle lopuksi sitruunamehua.

Kääri kala folioon. Paista 200 asteessa 1/2 h.

Tarjoilin kalan kanssa parsakaalia, mutta myös tankoparsa olisi sille varmaan hyvä kumppani. Knorrin valmis hollandaisekastike jäi syömättä, sillä kalasta valunut yrttivoi oli mitä mainiointa kastiketta. Varsinkin salvia antoi ruokaan mukavan aromin!