1.9.12

Pasteijat

Savukalapasteijoiden ohje löytyi äidin vanhasta reseptikansiosta. Siinä oli lopussa maininta, että taikina on maultaan erinomainen ja koostumukseltaan todella helppo leipoa - tämä piti täysin paikkansa. Pidän erityisesti piirakkaohjeista, joissa pohjataikinaan tulee perunasosejauhetta. Ohjeessa täytteeseen olisi tullut Aura-juustoa, mutta jätin sen pois ja lisäsin hieman enenmmän savulohta sekä suolaa. Täytteeseen olisi voinut lisätä myös jotain kostuketta esim. smetanaa tai ranskankermaa.

Kalapiiraat tein muotin avulla, mutta samalla pohjalla leivoin aiemmin myös kaulimalla pieniä, avonaisia sienipiiraita. Molemmissa piiraissa taikina oli helppoa leipoa ja maut olivat hyvin yhteensopivia. Mietin jo seuraavaa täytettä kasviksista... Tästä tulee varmasti suosikkini piirakkapohjan reseptiksi!

Pasteijat
(1/2 ohjeesta tulee halkaisijaltaan 9 cm muotilla 30 pasteijaa)

Taikina:
 400 g voita
14 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata hiivaleipäjauhoilla)
2 dl perunahiutaleita
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 tl sokeria
2 tl paprikajauhetta

Savukalatäyte:
1 dl puuroriisiä
1/2 kasvisliemikuutiota
4 dl vettä
200 g savulohta
1 dl Aura-juustoa
3 keitettyä munaa
1 tl sitruunapippuria
1 rkl hien. tilliä
1/2 dl hien. ruohosipulia

Sienitäyte:
5 dl hien. sieniä
2 sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl smetanaa
1 dl maitoa
suolaa, pippuria, persiljaa
paprikaa
juustoraastetta

Voiteluun: 1 muna

Tee ensin pohjataikina nyppimällä voi, jauhot, perunahiutaleet ja mausteet. Liuota hiiva lämpimään maitoon ja kaada neste muruseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota täytteen teon ajan.

Savukalatäytteeseen keitä ensin riisi. Lopuksi kaikki aineet sekoitetaan keskenään.
Kauli taikinasta jauhojen avulla n. 5 mm paksuinen levy. Ota muotilla pyöreitä piiraita ja annostele keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Taita reunat puolikuun muotoon jauhotettua haarukkaa apuna käyttäen. Voitele munalla ennen paistamista.
  


Sienitäytteeseen ruskista ensin sienet ja kuullota sipulit, lisää muut aineet ja anna kypsyä n. 10 minuuttia. Jaa taikina pieniksi palloiksi ja kauli pyöreiksi piiraiksi Levitä täytettä tasaisesti keskelle ja ripottele paprikat sekä juustoraaste pinnalle. Piiraiden reunat voi halutessaan voidella munalla ennen täyttämistä.


Paista 220 asteessa n. 10-13 minuuttia.