22.9.12

Puhelimista piparimuotteihin


Tarkkasilmäiset huomaavat Cookie cutter -paketin kulmassa Nokian mainoksen. Kyllä, tee se itse piparimuotti -paketti Nokia-kaupasta!
En ole vieläkään saanut aikaiseksi kuvia hopeapajan tuotoksista, kun jo alkoi uusi keramiikkapaja. Nyt on ollut todella luomisen tuskaa. Aiheena on valaisin, mutta kun meillä ei ole sellaiselle oikein tarvetta, paitsi mökille seinävalaisimet. Mutta mökin valaisimet ovat vaativassa paikassa: niiden pitää todella valaista, olla mahdollisesti säädeltäviä ja sopia mökin "tyyliin". Kurssilla on myös tarkoitus, että valaisimen jalkaosa on keramiikkaa ja siihen tehdään seuraavassa pajassa varjostin. Eli jos mielin valaisinta seinälle, sen olisi oltava melko kevytrakenteinen. Liikaa haasteita!
Monen vaihtoehdon ja pitkän mietiskelyn jälkeen päädyin lopulta seinälampetteihin. (Varjostimet teen sitten toisiin valaisimiin.) Lampetit suunnittelin olevan puolilieriöitä, joissa valo tulee pienten, kalanmuotoisten reikien läpi. Minulla oli muutama valmis kalanmuotoinen piparimuotti, mutta halusin pelkistetymmän muodon. Onneksi kaapista löytyi Cookie cutter kit, jonka avulla sain haluamani muotin. Muotilla on nyt näppärämpi rei'ittää lieriö, kuin kaivertaa jokainen kala erikseen. Saa nähdä mitä tulee!
Mutta nyt kalamuotin tekoon! Muotin tekemiseen oli paketissa englanninkielinen ohje, mutta jokunen kohta jäi monen lukemisen jälkeen hieman epäselväksi. Onneksi löysin taas kerran netistä apua. Siellä oli juuri kyseiselle paketille suomenkieliset ohjeet kuvien kera. Vaikka siltikin jäin miettimään vaihetta, jossa valmis muotti kuumennetaan uunissa? Laitoin sitten myös omani uuniin, sen kuumetessa ennen ruoan valmistusta ja vielä loppulämpöön. Kuumennuksen tarkoitus on saada muotin teippaus kestämään vettä. Epäselväksi jäi, olisiko teippaus vedenpitävä, jos sen antaisi kuivua huoneenlämmössä 72 h!? Ohjeessa neuvottiin myös taittamaan metallinauhan pää ennen taivutuksen aloittamista. En tiedä tekeekö se muotista kestävämmän vai turvallisemman, jottei terävään reunaan loukkaisi sormiaan? No, ihan kivaa puuhaa ja voisihan sitä kokeilla muitakin muotteja. Ainakin helpompaa kuin se, kun olen joskus tehnyt piparimuotteja kantatusta sinkkilistasta juottamalla.