22.9.12

Sen seitsemän yrttiä


Mainitsin jo aiemmin, kasvattamistani valkosipuleista - eivät siis suuria kooltaan, mutta maultaan kyllä; makeita, pehmeitä ja aromikkaita. Valkosipuleita aion laittaa vielä tänä syksynä maahan, sillä hyvin näyttivät kasvavan nämä italialaiset luomut suomalaisessa maassa. (Muistan, miten viime vuonna hain ja hain kotimaisia talvivalkosipuleita, mutta en niitä lopultakaan löytänyt!)

Myös yrttikivikko sekä -maa tuottivat tänä koleana ja sateisena kesänä paljon satoa; samettirakuunaa, sitruunatimjamia, kreikanmeiramia, iisoa, salviaa, rosmariinia sekä selleriä ja persiljaa. Persiljan silppusin pakkaeseen ja muut yrtit kuivasin nippuina.

Iison olen kasvattanut siemenistä muutama vuosi sitten. Se on kituuttanut kivikossa, mutta nyt se pääsi kasvuvauhtiin ja puhkesi ensimmäisen kerran kukkimaan. Kukkia oli paljon ja ne olivat kauniin sinisiä. Lehdet sen sijaan ovat vaalean limenvihreät ja tuoksu voimakas. Iison tuoksu on vähintään mielenkiintoinen, ei aavistustakaan mihin yrttiä voisi käyttää...