28.2.09

Vadelmasuklaakohokas

Onneksi olin tallentanut myös tämän vadelmasuklaakohokkaan ohjeen kansiooni, sillä en olisi sitä muuten muistanutkaan. Pastaa tehdessä jää aina valkuaisia yli, joten "tarkkamarkkana" ne saa hyvin käytettyä tähän jälkiruokaan ja kun lasagnen jäljiltä oli vielä uunikin kuumana...

Vadelmasuklaakohokas

1 keltuainen
2 rkl tomusokeria
100 g tummaa suklaata
1 rkl voita (tai suklaan ja voin voi korvata 50 g voilla ja 3 rkl suklaajauheella)
3 valkuaista
2 dl vadelmia

1. Vaahdota keltuainen ja tomusokeri.

2. Sulata suklaa ja lisää siihen
sulatettu voi ja keltuaisvaahto.

3. Vatkaa valkuaiset kovaksi
vaahdoksi ja lisää joukkoon
varovasti sekoittaen.

4. Pane tuoreet vadelmat joko
yhteen isoon tai 4 pieneen
voideltuun uunivuokaan
ja kaada suklaaseos päälle. Paista
200 asteessa n. 10 minuuttia.
Älä täytä vuokia piripintaan,
jotta taikina ei kohoa
yli.

Kylmäsavulohilasagne

Tällaista kylmäsavulohilasagnea olin tehnyt aiemminkin ja onneksi löysin ohjeen kansiostani. Nyt vielä resepti kuvan kera blogiin.

Kylmäsavulohilasagne

1 dl vehnäjauhoja

1 dl durumjauhoja

1 kananmuna

2 keltuaista

1 tl öljyä

ripaus suolaa

tuoretta tilliä

tuoretta basilikaa

Mittaa jauhot keoksi pöydälle. Ota 1 dl jauhoja talteen. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon 1 dl jauhoja sekä silputut tuoreet yrtit, suola ja öljy.

Kaada munaseos jauhojen keskelle ja vaivaa taikinaksi 10 min.

Kääri kelmuun ja anna rauhoittua jääkaapissa 0,5 h.

Kauli pastakoneella ohuita lasagnelevyjä (5 asteeseen asti). Anna kuivahtaa n. 1 h liinan päällä. (Huom. annos on aika reilu ja n. 1/3 voi jättää pois lasagnesta ja tehdä esim. tagliatellea)

Kastike

1 rkl voita

1 kevätsipuli tai pala purjoa

1 valkosipulin kynsi

1 rkl vehnäjauhoja

2 dl ruokakermaa tai maitoa

0,5 dl vettä

2 kuutiota pinaattia

100 g kylmäsavulohta

0,5 dl juustoraastetta

tilliä

basilikaa

mustapippuria

(suolaa)

Pinnalle

0,5 dl juustoraastetta

Kuullota silputut sipulit voissa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele hetki. Kaada mukaan kerma ja tarvittaessa vettä. Lisää pinaatti ja paloiteltu lohi. Mausta ja sulata joukkoon juustoraaste.

Lado uunivuokaan kerroksittain pastalevyjä ja kastiketta niin, että alimpana ja ylimpänä on kastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta. Paista 200 c n. 30 min.

27.2.09

Räsymatto

Aloitin tämän maton jo kesälomalla ja nyt hiihtolomalla sain sen valmiiksi. Ei sillä, että siitä olisi tullut niiiiin piiiitkä, mutta kangaspuuni ovat lapsuudenkodissani, enkä aina siellä ollessani viitsi linnoittautua yksinäisyyteen alakertaan. Olen kyllä haaveillut, että saisin isäni minulle tekemät kangaspuut omaan kotiini... mutta ehkä kangaspuut kerrostalokaksiossa ei ole hyvä juttu.

Mutta räsymaton kutominen on kyllä lomatekemisistä parasta! Ajatukset ovat aivan muualla ja nyt varsinkin lapsuuden muistoissa, sillä kuteet olivat meidän perheen vanhoista vaatteista leikattuja. Eipä tainnut olla yhtään kudekerää, josta en tiennyt kenen vaate se oli aikoinaan ollut tai missä se oli ollut käytössä. Muistelin meidän hiihtoretkiämme suolla, kun veljen toppahousut sai uuden elämän matossa. Oman aluspaitani kohdalla mietin, oliko se juuri se paita, joka oli ollut koiramme tassussa kääreenä, kun se oli loukkaantunut isän kanssa metsästysretkellä. Hauska sattuma oli, kun olin juuri heittänyt viriöön vanhan lakanansuikaleen, niin keskellä näkyi äidin kirjoma nimikointi. Tarinoita kuteista riittäisi loputtomiin... nyt ne ovat eteisemme lattialla ottamassa meitä vastaan kotiin ja lähettämässä matkaan.

Verilätyt

Lapsuudessani äiti teki usein verilättyjä. Ostin nyt kaupasta veripullon ja kiikutin sen äidilleni ja teimme yhdessä näitä herkkuja. Makumuisto ei ollut väärä - herkullisia edelleenkin!

Verilätyt

500 g naudanverta
5 dl maitoa
1 (iso) sipuli
1 rkl suolaa
1-2 rkl siirappia
4-5 dl ruisjauhoja
voita tai margariinia

Hienonna sipuli ja paista silppu voissa kullanruskeaksi. Yhdistä veri ja maito. Mausta suolalla ja siirapilla. Lisää ruskistetut ja hieman jäähtyneet sipulit. Sekoita vähitellen jauhoja, kunnes saat sopivan paksun taikinan. Paista kohtalaisella lämmöllä paistinpannulla.

Tarjoile (sokerin) ja puolukkahillon kanssa!

24.2.09

Hopeisia muistoja

Kuvassa tekemäni kuningas-hopeaketjut. Taustalla kuvansiirtotekniikalla koristeltu lasturasia, jonka olen saanut käsistään taitavalta kummitädiltäni lahjaksi. Kiitos hänelle ideasta, jota olen myöhemmin itsekin käyttänyt. Enkä voi olla mainitsematta, että kuvassa ovat isovanhempani; pappa, joka oli puuseppä ja mummu, joka opetti minulle tien käsityön saloihin.

Kuvansiirto

Tulosta kuvat tavalliselle mattapintaiselle kopiopaperille. Leikkaa haluamallasi tavalla.


Käsittele kuva Art Medium -kuvansiirtoaineella. Levitä ainetta kuvan oikealle puolelle niin, että koko kuva vettyy. Anna levätä n. 1-2 minuuttia.

Aseta kuva kuvapuoli alaspäin haluamallesi pinnalle. (Paperi on nyt siis väärinpäin, eikä kuvaa näy!)

Kiinnitä kuva "silittäen" varovasti kuvaa keskeltä reunoille. Työhön ei saa jäädä ilmakuplia.

Anna kuivua yön yli.


Aloita seuraavana päivänä kuvan hinkkaaminen esiin. Kastele sormiasi ja paperin pintaa, jotta kuva alkaa kostua. Irrota paperia putuna keskeltä reunoille vähitellen. Varo ettei kuva repeä. Työn voi antaa välillä hieman kuivahtaa, niin voit tarkistaa koska kuva alkaa näkyä. Kuivuessaan kuva aina himmenee, mutta sitä voi hinkata uudelleen.

Kun kuva on halutun näköinen, sen voi kuivana lakata vielä vedellä ohennetull
a aineella.

Hopeaketjut tein Näpsän korupajassa. Kurssimaksun lisäksi hintaa harrastukselle tulee myös omakustanteisten materiaalien myötä. Korupaja onkin tähän asti ollut lasipajan ohella kalleimpia pajoja. Ostamme itse hopea- tai pronssilangat, joista korut tehdään.

Korujenteko oli yllättävän työlästä ja monimutkaista:
1. Lanka kierretään tasaiseksi spiraaliksi sukkapuikon ympärille.
2. Spiraali kiinnitetään telineeseen toiseen, päästään halkisahattuun sukkapuikkoon ja sahataan halki.
3. Syntyneistä lenkeistä puretaan jännitys, kääntämällä laattapihdeillä j
okainen lenkki yksitellen myötä- ja vastapäivään.
4. Lenkit yhdistetään toisiinsa haluttuun muotoon. Tässä vaiheessa on oltava erityisen tarkkana, jotta päät menevät aivan yhteen. Lenkkeihin ei saa jäädä rakoa, eivätkä päät saa mennä toistensa ohi. Jos päät eivät osu kohdalleen, lenkin jännitys pitää purkaa uudelleen, jolloin vaarana on lenkin katkeaminen...

Alla olevassa kuvassa hopeiset Oili-ranneketju ja -korvakorut.




21.2.09

Appelsiinilohi

Mietin aina kannattaako tavallisia reseptejä tänne kirjata, mutta joskus ne voivat auttaa, kun kuumeisesti pohtii: Mitä tänään syötäisiin?

Tällaista appelsiinilohta sain työpaikalla ja se oli todella herkullista. Ajattelin sen olevan kovin työlästä tai ainakin sisältävän jotain erikoisia vain suurtalouskeittiöiden saatavilla olevia maustesekoituksia tms., mutta onneksi näin ei ollutkaan! Päinvastoin tosi helppo ja nopea ohje ja sopii mm. laktoositonta ruokavaliota noudattaville.

Appelsiinilohi

500 g lohifile
1/2 appelsiinin mehu
sitruunapippuria, suolaa
tuoretta tilliä

Pyyhi lohifile kuivaksi ja laita voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa (olen itse tällä hetkellä tykästynyt hienoon merisuolaan), runsaasti sitruunapippuria ja hienonnettua tilliä. Purista lopuksi päälle appelsiinimehu. Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Tarjoilin tätä keitettyjen perunoiden kanssa. Kastikkeeksi riittäisi vuoan pohjalle muodostuva liemi, mutta töissä tarjoiltiin kermaviilikastiketta ja myös Keiju ruohosipulilevite sopi hyvin. Salaattiin (jonka valmistin ensimmäisenä, koska lopun appelsiinin puristin kalalle) laitoin appelsiinifileitä, amerikansalaattia ja rucolaa. Maitolisän saisi esim. lisäämällä salaattiin mozzarellaa.

15.2.09

Hillopitkot

Muiden blogeja selatessani ihastuin tähän täytepitkoon. Ei mitään "pientä ja sievää" eli yhtä kauniita ei omista pitkoistani tullut, mutta hyviä silti. Tein puolikkaan annoksen, josta tuli kuvan kaksi pitkoa (ehkä olisi kannattanut tehdä kolme!) ja muuttelin muutoinkin reseptiä hieman. Pitkot olivat nopeita ja helppoja tehdä, mutta mietin, että ohjeella olisi voinut tulla myös kivoja pikkupullia. Alla muokattu ohje.

Hillopitko

2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl pullamaustetta
1 pieni kananmuna
n. 4 dl vehnäjauhoja
50 g voita

voiteluun 1 kananmuna

Täytteet

1dl kylmää vettä
1 rkl vaniljakreemijauhetta

1 dl vadelmahilloa (paistonkestävää)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen sokeri ja hiiva. Lisää suola ja pullamauste sekä muna. Alusta jauhot. Vaivaa riittävän kauan eli muutama minuutti hitaasti ja n. 10 minuuttia voimakkaasti
ja lisää lopuksi sulatettu/pehmeä voi. Anna kohota n. 1/2 h. Tupperwaren litran vatkauskulho on osoittautunut hyväksi nostatusastiaksi tällaisille pikkutaikinoille esim. myös pizzanteossa. Kansi vain tiukasti kiinni ja se saa vaikka itsekseen poksahtaa auki valmiin taikinan merkiksi.

Taikinan kohotessa tee vaniljakreemi. Sekoita 1 dl kylmää vettä ja 1 rkl vaniljakreemijauhetta.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa hieman ja pyörittele (ohuiksi!) säikeiksi. Taittele säikeet pellille kolmeen osaan ja anna kohota liinalla peitettyinä 1/2 h. Voitele pullat munalla ja laita toiseen väliin vaniljakreemiä ja toiseen hilloa. Ripottele päälle vielä raesokeria ja paista 200 asteessa 20 min.

Valmiin ja jäähtyneen pitkon päälle voi pursottaa tomusokerikuorrutetta.