1.7.14

Painetta keittiössä

Meillä on siirrytty keittiössä uusiin välineisiin; painekattilaan. Alkuun jo ajatuskin kauhistutti ja näin mielessäni jo koko keittiön räjähtävän. Mutta koeponnistus on nyt tehty ja vau, miten mieletön kapistus se onkaan!
Hirvenliha, joka vaatii 2-3 tunnin keittämisen, valmistui nyt 1/2 tunnissa. Ja miten pehmeää, mureaa ja maukasta lihasta tulikaan.

Tilliliha

hirven palapaistia
vettä
laakerinlehti
mauste- ja valkopippuria
suolaa
tillinvarsia

Kastike
voita
vehnäjauhoja
lihalientä
pehmeäksi keitettyä lihaa kuutioina
valkopippuria
suolaa
sokeria
kermaa
tilliä
sitruunaa

Poista lihasta tarvittaessa kalvot. Laita liha kylmään veteen ja kiehauta, keräten vaahtoa pois. Kun vaahtoa ei enää muodostu, tarkista, että liha peittyy juuri ja juuri veteen. Lisää mausteet. Laita kansi päälle ja keitä 1/2 h. Ota kattila liedeltä. Painetta voi alentaa laittamalla kattila kylmään veteen tiskialtaaseen ja päästämällä vähitellen kylmää vettä kattilan päälle. Avaa varovasti, patakintaat kädessä, varaventtiili suunnattuna pois itsestä.
Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää siihen jauhot. Älä ruskista. Kaada päälle tarvittava määrä lientä, paloittele joukkoon liha, mausta ripauksella sokeria, pippurilla sekä suolalla. Lisää kerma ja tilli sekä viimeisenä sitruuna. Älä keitä kastiketta enää sitruunan lisäämisen jälkeen.

Ps. Jännityksessä unohdin suolan painekattilasta, mutta sen ehti lisätä vielä kastiketta tehdessä. Myöhemmin huomasin myös lipstikan varret ikkunalla; nekin olisivat tuoneet hyvän lisämaun liemeen.
En myöskään ollut ihan varma, pitääkö lihan peittyä kattilassa nesteeseen, joten ylimääräistä lientä jäi hieman. Siitä sai kuitenkin hyvän keittoliemen myöhempää käyttöä varten.