26.1.13

Vehnäsämpylät


Nyt kun löysin hyvän sämpyläohjeen, innostuin taas leipomaan. Muokkasin vanhaa ohjetta hieman, jotta sain tuoreita, vaaleita ja maukkaita sämpylöitä ruoan kanssa tarjottavaksi. Käytämme lähes ainoastaan ruisleipää, joten vaaleaa leipää ei juuri ole kotona. Vaikka olemmekin tottuneet tummaan leipään jopa aamiaisella, joskus tekee mieli "vehnästä". Ihan pelkästään pullajauhoista tehty leipä ei kuitenkaan nyt houkutellut rakenteeltaan eikä maultaan, joten sekoitin taikinaan spelttiä ja hiivaleipäjauhoja. Kun lisäksi kaapissa uhkaa vanheta Keittiöelämää-liikkeestä ostamani Farina-jauhot, sain hukattua niitäkin tähän taikinaan.

Vehnäsämpylät

2,5 dl vettä
2 rkl sokeria
1 tl hienoa merisuolaa
15 g tuorehiivaa (1/4 pkt)
2 dl 00-jauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttihiutaleita
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Lämmitä 1 dl vettä ja lisää siihen hiiva, suola, sokeri sekä 1 dl jauhoja. Sekoita voimakkaasti ja anna kohota 15 minuuttia. Lisää loppu vesi lämpimänä, alusta loput jauhot, hiutaleet sekä sekoita nopeasti joukkoon öljy. Anna kohota uudestaan 30-45 minuuttia. Kaada taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle ja leivo sämpylöiksi. Anna kohota 30 minuuttia, ripottele pinnalle jauhoja ja tee terävällä veitsellä viiltoja pintaan. Aseta vesiastia uunin pohjalle ja paista sämpylöitä 225 asteessa 10-12 minuuttia.