2.1.13

(PYÖREÄT) sämpylät!

Sämpylöissä on jotain kummallista sillä en koskaan saa niitä onnistumaan - paitsi tänään! Yleensä sämpylät jäävät kengänpohjiksi, mutta nyt ne olivat sileitä ja pyöreitä kuin golfpallot. Mietin, onkohan hiivan määrä ollut aiemmin oikea, onko neste ollut oikean lämpöistä ja ennen kaikkea, onko taikina ollut tarpeeksi kiinteää? Heti aamusta päätin ryhtyä hommiin ja kokeilla ties kuinka monetta reseptiä. En juurikaan seuraa Kinuskikissaa, mutta hakuni osui tällä kertaa hänen sivuilleen. Ohje onkin nyt lähes suoraan hänen blogistaan.

Sämpylät (12 kpl)

2,5 dl vettä tai maitoa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl karkeita ruisjauhoja
1/2 dl spelttihiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste tarpeeksi kuumaksi, ohjeen mukaan 42 asteiseksi. Lisää hunaja ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vatkaa voimakkaasti nesteeseen. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta melko kiinteäksi taikinaksi. Kaada lopuksi sekaan öljy. Anna taikinan kohota 45 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja painele kevyesti ilmaa pois. Tee pötkö, jonka leikkaat osiin. Pyörittele palloiksi. Anna kohota taas n. 20-30 minuuttia. Paista 225 asteessa n. 10-13 minuuttia.

... ja kun uuni oli lämmin, tein myös jättiläiskokoisen hillopitkon!

Hillopitko

2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
1 rkl pullamaustetta
1/2 - 1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa margariinia

täytteeksi kaneli-omenamarmeladia, kanelia, sokeria

päälle raesokeria

Lämmitä maito ja sulata sinne sokeri sekä suola. Lisää pullamauste ja muna sekä pieni määrä jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita voimakkaasti, jotta seokseen tulee ilmaa. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa sitkon muodostumiseksi. Lisää viimeisenä margariini. Anna kohota n. 1/2 tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli levyksi. Levitä päälle ohuelti marmeladia ja ripottele kanelia sekä halutessasi vielä sokeria. Kääri rullalle ja nosta pellille. Leikkaa saksilla viiltoja n. 1-2 cm välein ja käännä siivuja vuoroin molemmin puolin. Anna kohota n. 1/2 tuntia, voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa n.20-30 minuuttia.