8.10.11

Talvikurpitsa

Kaupassa oli niin suloisen näköisiä, pieniä kurpitsoita (googlettamalla päättelin lajikkeen olevan Sunshine?), että oli pakko ostaa yksi. Ajattelin, että jos en tee siitä ruokaa, on se kaunis koristeenakin. Lopulta se päätyi erinäisiin ruokakokeiluihin. Kokeiluja tosiaan, sillä en ole aikaisemmin talvikurpitsaa itse laittanutkaan.

Yllätyin, miten monipuolinen kurpitsa onkaan. Mieto maku sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Malto oli kauniin keltaista, joten siitä sai myös "silmänruokaa".


Kurpitsakeitto

oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 300 g pala kurpitsaa
1 l kana- tai kasvislientä
1 dl kermaa
(Maizena-suurustetta)
laakerinlehti, valkopippuria, (sitruuna)timjamia

Paloittele kurpitsan malto ja sipulit. Kuullota öljyssä hetken aikaa. Lisää liemi ja mausteet. Anna kiehua n. puoli tuntia. Poista laakerinlehti, lisää kerma ja soseuta. Halutessasi voit suurustaa keiton vielä maizenalla.


Makea kurpitsapaistos

voita vuoan voiteluun
n. 200 g kurpitsaa
2 dl maitoa
pala vaniljatankoa
2 rkl rommia tai konjakkia
2 munaa
1/2 dl sokeria

Paloittele kurpitsa ja keitä kypsäksi maidossa, jossa on mukana vaniljatanko (n. 1/2 h). Vatkaa munat ja sokeri. Poista vaniljatanko ja soseuta kurpitsa maitoon. Mausta rommilla tai konjakilla. Yhdistä kurpitsaseos ja munavaahto. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 200 asteessa 20 minuuttia. Tarjoile esim. kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

Ps. Ja arvatenkin otin kurpitsansiemenet talteen, huuhtelin ja aion paahtaa ne. Osan otan sivuun kevättä varten... ;)