18.10.11

Siken sämpylät

Sikke Sumari teki näitä maailman helpoimmiksi mainostamiaan sämpylöitä eräässä ohjelmassaan. Otin ohjeen talteen ja ehdin jo hukatakin sen, mutta onneksi se löytyi netistä. Helppoja ja herkullisia tosiaan, mutta eivät kovin nopeita.

Maailman helpoimmat sämpylät

25-30 g tuoretta tai 2 ps kuivahiivaa
7.5 dl vettä
1.5 rkl suolaa
1.5 dl ruisjauhoja
1.5 dl hiivaleipäjauhoja
kourallinen pellavansiemeniä
11-12 dl vehnäjauhoja
(sokeria)

Sekoita aineet nopeasti keskenään, älä vaivaa!. (Jos käytät tuorehiivaa, liota se ensin veteen.) Taikina saa olla melko löysää. Ripottele päälle hieman jauhoja. Mummulta perityn tavan mukaan, teen myös aina ristinmerkin leivän päälle. Luin joskus, että tavalle on erilaisia selityksiä; luonnollisesti sillä siunataan leivän tekoa, erään teorian mukaan se edesauttaa taikinaa kohoamaan tasaisemmin. Joka tapauksessa, anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksi tuntia (itse laitoin taikinakulhon mikroon).
Pyöräytä taikinaa muutaman kerran ja ota lusikalla möykkyjä pellille. Ripottele päälle runsaasti jauhoja ja laita heti kuumaan, 230 asteiseen uuniin sekä paista n. 20 minuuttia. Puolittamalla määrät sain tusinan sämpylöitä.