9.10.11

Cassoulet

Eurooppalainen tori tekee tehtävänsä - tekee mieli kokeilla vähän perinteisistä poikkeavampia ruokia. Muita hyviä inspiraationlähteitä ovat erilaiset blogit ja TV:n ruokaohjelmat.

Ostin varta vasten puy-linssejä, koska Jamie Oliver teki niistä viimeisimmässä ohjelmassaan lisuketta ankankoiville. Punnitse ja säästä -kauppa on muuten melkoinen aarreaitta. En ollut vähään aikaan siellä käynytkään ja valikoima oli entisestään vain monipuolistunut. Erinomaista on myös periaate, että voi ostaa vain sen verran kuin tarvitsee eli jos haluaa esimerkiksi kokeilla tai maistaa jotain uutta, ei ole pakko ostaa suurpakkausta. Ankankoipia confit en tähän hätään nyt löytänyt, joten tein reseptiä varioiden toisenlaisen ruoan.

Cassoulet on kuin ranskalainen versio suomalaisesta papusopasta. Tämäkään puy-linsseistä tehty versio ei ollut kovin kauniin näköinen, mutta nopea, herkullinen ja täyttävä ruoka. Ilman lihaa, tämä on hyvä ja ravitseva kasvisruoka.

Linssi-cassoulet

n. 50 g possun savukylkeä
oliiviöljyä
sipuli
valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
peruna
selleriä
1 dl huuhdeltuja (puy-)linssejä
1 l liha- tai kasvislientä
mangoldia tai pinaattia
laakerinlehti, rosmariinia, valkopippuria, persiljaa

ranskankermaa

Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Paloittele possunkylki sekä vihannekset, perunaa lukuunottamatta. Kuullota possua ja kasviksia öljyssä hetken aikaa ja lisää liemi, linssit sekä mausteet. Keitä n. puoli tuntia ja murskaa keitossa kypsynyt peruna. Lisää keittämisen loppuvaiheessa silputut mangoldit tai pinaatit. Tarjoile ranskankerman ja hyvän, vaalean leivän tai patongin kera.