13.4.09

Särä ja naurishaudikkaat

Lautasella on nyt vähän sitä sun tätä. Isä pakkasi meille särää mukaan ja tein sille lisukkeiksi naurishaudikkaita, perunagratiinia ja punaviinikastiketta. Jos olisi tiennyt, että naurishaudikkaat ovat niin hyviä, kastikkeen ja perunat olisi voinut jättää pois. (Perinneruoan vaalijatkin olisivat saaneet rauhan?!) Toisaalta särä sai uuden, herkullisen maun kermaperunoilla ja viinikastikkeella tuunaamalla. Seuraavassa nauriiden ja perunagratiinin ohje, kastikkeen ohje blogista löytyykin jo aikaisemmin.

Naurishaudikkaat

1 nauris/hlö
suolaa
vaaleaa siirappia
voita

Pese nauriit hyvin juuriharjalla. Poista naattipäästä pala, ripottele foliolle (karkeaa) suolaa, aseta nauris juuri alaspäin, aseta leikatulle pinnalle nokare voita, lorauta hieman siirappia ja ripottele suolaa. Sulje nauris folion sisään, aseta nyytit vuokaan ja paista 200 asteessa n. 1 1/2 h. Nauriiden lisäkkeeksi voisi sopia yrteillä, piparjuurella ym. maustettu voi...?

Perunagratiini (ohje Ruokalasta)

1/2 kg perunoita
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaa
suolaa
pippuria

Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja siivuta perunat. Kuullota sipuleita pannulla, lisää perunat ja pyörittele hetki. Kaada kerma pannulle ja anna kiehahtaa, mausta. Kaada uunivuokaan ja paista 200 asteessa vajaa tunti.