5.4.09

Salviaa!

Salviasta on tullut lempiyrttini. Harmi, että sisällä sitä on aika vaikea saada säilymään vaikka sen istuttaisi ruukkuun. Kiva yllätys oli, että vietyäni toissakesänä salvian äitini yrttimaahan, se onnistui talvehtimaan ja sain kerätä satoa pitkään!

Ehdoton suosikkini, johon salviaa käytän on saltimbocca ja siihen on jo broilerinfileet jääkaapissa odottamassa. Paitsi, ihanaa on myös munakoisovuoka maustettuna ja koristeltuna salvianlehdillä... Nyt salvia on päässyt mm. seuraaviin ruokiin:

Lihamureke

300 g sikanautajauhelihaa
1/2 pussia sipulikeittoaineksia
1 dl kermaviiliä
2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tl yrttimaustetta
mustapippuria
suolaa
tuoretta salviaa
(pitkäpapuja)

Turvota sipulikeittoaineksia ja korppujauhoja hetki kermaviilissä. Lisää kananmuna ja jauheliha. Mausta ja sekoita taikina hyvin.
Laita puolet massasta vuoan pohjalle. Asettele täytteen aineet keskelle pohjaa. Kaada päälle loput jauhelihasta, muotoile mureke ja tasoittele pinta.
Paista 220 asteessa n. 1/2 tuntia.

Alsacen possupata

300 g possunsuikaletta
pala lanttua
1 porkkana
4 perunaa
1 sipuli
1-3 valkosipulinkynttä
1 rkl balsamicoa
loraus valkoviiniä
vaaleaa siirappia
mustapippuria
suolaa
salviaa, timjamia

Paista possunsuikaleet pienissä erissä kuumalla pannulla. Siirrä ne pataan, samoin aina pannun huuhdeliemi. Kuullota hetki myös lanttu- ja porkkanakuutioita sekä sipuleita. Juurekset saavat kauniin värin, jos tässä vaiheessa laittaa siirapin pannulle. Siirrä juurekset pataan ja lisää viiniä sekä lientä niin, että aineet peittyvät. Mausta ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 1 tunti.