9.10.09

Sinisimpukoita viinissä

Kerran pari vuodessa pitää tehdä simpukkakeittoa. Pikaruokaa sen jälkeen, kun saa simpukat pestyä. Tällä kertaa epäilin simpukoiden laatua, kun olivat niin pieniä - mutta olivat todella maukkaita!

Simpukkakeitto

1 ps simpukoita (n. 1 kg)
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
2-3 dl valkoviiniä
(1-2 dl kalalientä)
musta- ja valkopippuria

suolaa
persiljaa

Pese simpukat hyvin juuriharjalla juoksevassa, kylmässä vedessä. Poista parrat sormin nyppäisemällä tai veitsen avulla. Heitä pois rikkoontuneet tai aukinaiset simpukat (eli ne, jotka kopautuksen jälkeenkään eivät sulkeudu). Kuullota laakeassa, isossa kattilassa öljyn ja voin seoksessa sipulit. Kaada joukkoon viini ja kalaliemi sekä suola ja pippurit. Anna kiehua ja lisää kattilaan simpukat. Simpukoiden ei tarvitse olla kokonaan liemessä, vaan ne kypsyvät myös höyryssä. Keitä/höyrytä kannen alla 5-10 minuuttia. Voit sekoittaa simpukoita nopeasti muutaman kerran puuhaarukalla tai kattilaa hölskyttämällä. Lisää vielä lopuksi nokare voita ja runsaasti persiljaa.

Simpukat syödään syviltä lautasilta. Yhdet auenneet kuoret voi ottaa "pinseteiksi", joilla poimitaan simpukat liemeen. Älä aukaise kuoria väkisin, vaan heitä nyt pois ne simpukat, jotka eivät ole auenneet. (Oli kyllä ensimmäisellä kerralla tuskaa ottaa selville milloin simpukoiden pitää olla auki, milloin ei jne. Mutta nyt homma sujuu jo rutiinilla ja ruoka on herkullisuudessaan vaivan arvoista!)

Keiton lisänä tarjoilin tällä kertaa "lämpimiä leipiä".

Lämpimät leivät

6 leipäviipaletta
oliiviöljyä
aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiveita
mustapippuria
basilikaa
persiljaa
vuohenjuustoa
goudaraastetta
hunajaa

Voitele leivät kevyesti molemmin puolin öljyllä. Laita päälle täytteitä mielesi mukaan ja kuorruta juustolla. Paista uunissa grillivastuksella 200 asteessa n. 5 minuuttia.


Tarjottimella on myös rucolaa ja tuoreita viikunoita, jotka eivät olleet uunissa.