25.10.09

Pitsikakku

Tämä kakku on ollut hakusessa jo tovin. Erilaisia ohjeita olen löytänytkin mm. netistä. Vihdoin nyt myös kokeilin erästä ohjetta ja kakusta tulikin oikein hyvä. Tosin tämäkään ei ollut se, mitä joskus muistan koulun kotitaloustunneilla tehneeni. Koulussa kakku tehtiin pyöreään, jauhotettuun kakkuvuokaan, kumottiin ja kuuma kinuski kaadettiin kuuman kakun päälle. Lopuksi koko komeus vielä uuniin, jotta kuorrute poreili ja sai pitsisen ulkonäkönsä.
Tänään tekemäni kakun kohdalla mietin, olisiko kuorrutteen sokerin voinut ensin paahtaa tai olisiko siihen voinut lisätä esim. mantelilastuja tai kookoshiutaleita. Pohja oli erittäin mehevä ja hyvä 20x30 cm kokoiseen uunivuokaani. Myöhempiä leipomisia ajatellen siitä saakin muokattua juuri esim. toscakakun, omenakakun jne.

Pitsikakku (ohje on 20x30 cm vuokaan)

Pohja
2 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua voita
1/2 dl kermaa
1 1/2 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

Kuorrute
1 1/2 dl sokeria
2 rkl voita
3 rkl kermaa

Vaahdota munat ja sokerit. Kiehauta voi, maito ja kerma ja lisää lämmin neste vaahtoon. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut jauhot. Kaada taikina uunipellille ja paista 175 asteessa 15 minuuttia.
Tee pohjan paistuessa kuorrute. Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen pysyä kuumana, koska se levittyy silloin paremmin pohjan päälle.
Nosta uunin lämpöä. Kaada kinuski esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 200 asteessa 5-10 minuuttia. Kunnes kuorrute poreilee ja pinta saa väriä.