2.10.09

Sinappisilakat

Tällä viikolla kalaruokasuositukset ovat täyttyneet kiitettävästi. Maanantaina muikkuja ja tänään silakoita.
Ohje on Tinan keittiössä -ohjelmasta, ja hän käytti nimitystä sinappisilakat. Itse ajattelen sinappisilakat kylmiksi, etikka-sinappiliemessä marinoiduiksi herkuiksi ja tämä ohje olisi mielestäni ennemminkin oopperakellarinsilakat... No, ei anneta nimen silakoita pahentaa, sillä niin hyviä kalat reseptin mukaan valmistettuina ovat.
Jotain periruotsalaista on luultavasti myös se, että silakat tarjoillaan konjakkipuolukoiden kera?! Mutta kannattaa maistaa, ei hassumman makuista. Ehdottomasti kokonaisuuteen kuuluu myös sipuli-kapris-tillikastike ja perunamuusi.

Sinappisilakat

300 g silakkafileitä
1 keltuainen
1 dl ranskankermaa
1/2 rkl ranskalaista sinappia

suolaa
valkopippuria

ruisjauhoja
suolaa
valkopippuria

Sekoita liemen aineet keskenään ja laita silakkafileet maustumaan muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.
Kaada n. 1/2 dl ruisjauhoja lautaselle ja ripauta mausteet sekaan. Valuta silakoista hieman lientä pois ja taittele ne "kalan muotoon". Pyörittele kalat jauhoissa ja paista ko
htalaisella lämmöllä voissa, molemmin puolin, kauniin kellanruskeiksi. Tina kielsi ehdottomasti kurkkimasta kaloja välillä, jotta pinta todella ruskistuisi.

Sipuli-tilli-kapriskastike

25 g voita
1 salottisipuli
1 tl kapriksia
runsaasti tillisilppua

Ruskista voi, lisää hienonnetut sipuli, kapris ja tilli. Älä enää kuumenna.

Ps. Meillä toimii hyvin systeemi, että minä suunnittelen ja isäni toteuttaa eli kuvassa on paljon käytössä ollut leikkuulauta, jonka halusin erityisesti (valko)sipulin leikkaamiseen.

Konjakkipuolukat

Täytä purkki puolukoilla. Lisää sokeria maun mukaan ja kaada konjakkia purkkiin niin, että puolukat peittyvät. Anna tekeentyä huoneenlämmössä 1-2 vrk.