1.1.12

Hyvää uutta vuotta 2012!

Täällä sitä vielä ollaan, vaikka hiljaiseloa onkin kestänyt luvattoman kauan. Mitä lie ollut kiireitä... Kuvia on otettu paljon, ja puran niitä tässä pläjäyksessä hieman ehkä väärässäkin järjestyksessä. No, eipä mitään merkittävää ole tullut kyllä tehtyäkään, ei ruoanlaitossa kuin ei käsitöissäkään.
Joka päivä on syöty ;), mutta suuremmat kokeilut ovat jääneet tekemättä: "Jouluhan on perinteiden aikaa!" No, ehkä uusi juttu oli se, että huomasin uunissa paahdetun kurpitsan sopivan todella hyvin possunfileen seuraksi. Vinkkasin siitä työkaverillenikin, joka mietti joulupöydän tarjottavaa. Ostin tässä taannoin butternut-kurpitsan ja tällä kertaa paahdoin sitä. Hyvin muuten säilyi ihan huoneenlämmössä. (Vai oliko myrkyt vaan kohdillaan!?) En tiedä mistä maasta kurpitsa oli kotoisin, mutta siemenet otin taas talteen ;) Osan siemenistä paahdoin, mutta ne eivät olleet niin hyviä kuin ostamassani edellisessä kotimaisessa kurpitsassa. Kurpitsa itsessään oli kyllä kauniin oranssi ja maultaan pähkinäisen makea.

Joulun jälkeen ostimme alennusmyynnistä savustetun kalkkunanfileen. Sitä on riittänyt ja riittänyt..., mutta erilaisin höystein siihen on saanut vaihtelua. Se on ollut herkullista sellaisenaankin, mutta myös amerikkalaistyylinen stuffing sopi siihen hyvin. Kotonamme oli joskus vaihto-oppilas Yhdysvalloista ja muistelin hänen tekemäänsä kalkkunantäytettä. Täyte tietenkin silloin sullottiin kokonaisen kalkkunan sisään, mutta nyt päädyin tekemään sen uunivuokaan.
Tässä lista aineista ja kuva valmiista vuoasta:

oliiviöljyä
sipuli
valkosipulin kynsi
porkkana
varsiselleriä
leipäkuutioita
hunajaa
suolaa
pippuria
timjamia
kananmuna


Kalkkuna, jota siis on riittänyt, sai eräänä päivänä oheensa myös tavalliset keitetyt perunat ja taivaallisen pippurikastikkeen.
Sain joululahjaksi ihanaa hunajasinappia, jota voisi syödä kyllä vaikka suoraan purkista suurella lusikalla... Mutta kokeilin sitä silti tähän helppoon kastikkeeseen:

Pippurikastike

pala Mustapekka- juustoa
kuohukermaa

vahvaa sinappia
soijakastiketta
konjakkia


Aineet sekoitetaan ja kuumennetaan pannulla sekä annetaan hieman kiehahtaa kokoon
.

Uudenvuodenaaton menu ei "mennyt oikein putkeen". Uskottava se on, että ruoanlaitossa ei voi/saa oikaista! Meidän piti mennä helpoimman kautta ja ostimme valmiit Pirkka-sushit. Arvelin, että pienellä valmispaketilla ei pitkälle pötkitä (oikeaan osuttu!) ja rupesin miettimään muuta lisuketta sushin ympärille. Miso-keitto oli haaveissa, mutta siihen ei löytynyt aineksia, muutoin niin mukavasta lähikaupastamme, joten käteeni tarttui (epäonnekseni) Tom yam -keittoaineet. Arvelin, että sama maanosa, Aasia, samansuuntainen ruoka. Väärin; keitto oli niin tulista, että syömättä jäi ja sushit pikkuruisia, keiton tulisuuden poltettua kielen makunystyrät, mauttomia sekä raa'an oloisia riisipalleroita. Vain salaatti, jonka tein aiemman surimisalaatin ohjeella, maistui ja tuntui tutulta sekä turvalliselta. Aina ei voi voittaa!

No, uudenvuodenpäivänä ruoka "kolahti kohdalleen"; Kampasimpukoita limepastalla! Olin kokeillut aiemminkin sitruunapastaa, mutta silloin se ei oikein tuntunut hyvältä. En antanut periksi, vaan hain netistä ohjeita, vertailin ja päädyin kokeilemaan tätä Pastanjauhantaa-blogistin reseptiä. Kannatti, sillä pasta sopi erinomaisesti simpukoille.

Kampasimpukoita limepastalla
kampasimpukoita (2-3 kpl/ruokailija)
tagliatelle-pastaa

oliiviöljyä

voita
valkosipulinkynsi
cayenne-pippuria
tuoretta inkivääriä
hunajaa
ranskankermaa
pala kasvisliemikuutiota
valkoviiniä
mustapippuria
sitruunatimjamia

limen kuorta ja mehua
ruohosipulia
parmesan-juustoa

Aloita sulattamalla kampasimpukat, johon meneekin yllättävän kauan aikaa.

Valmista ensin kastike. Kuullota öljyn ja voin seoksessa valkosipuli (jätin tavallisen sipulin pois). Lisää pannulle cayenne-pippuria sekä tuoretta raastettua inkivääriä ja hunajaa. Kaada päälle ranskankerma, viini, sekä murustele joukkoon hieman kasvisliemikuutiota. Mausta pippurilla, limen kuorella ja mehulla sekä sitruunatimjamilla. Anna kastikkeen olla kuumassa ja lisää parmesanraaste sekä ruohosipulia, älä anna kastikkeen enää kiehua.
Keitä tagliatelle-pasta kypsäksi sekä paista simpukat kohtuullisella lämmöllä öljyn ja voin seoksessa kauniin kullanruskeiksi. Mausta simpukat suolalla ja pippurilla. Poista simpukat pannulta ja kaada tilalle valutetut pastat. Sekoita joukkoon kastike. Kaada pasta tarjoiluastiaan ja asettele päälle simpukat. Rouhi päälle pippuria, silppua ruohosipulia sekä raasta parmesania.