13.10.13

Laventelikana

Laventelin tuoksu ja varsinkin maku jakavat varmasti ihmisten mielipiteet kahtia; toiset pitävät toiset inhoavat. Itsekin kieltämättä olen vierastanut sen omalaatuista, voimakasta ja jopa kaikesta läpitunkevaa tuoksua. En ole edes ajatellut syöväni sitä.
Olen kuitenkin yrittänyt jokusena vuonna kasvattaa laventelia. Tulos on yleensä ollut laihanlainen; purkkiin on ilmestynyt jokusia pitkiä haituloita, jotka sitten ovat kituuttaneet kesän yrttimaassa. Hassua on ollut, että purkkiin on monena vuonna ilmestynyt samanlaisia rikkaruohoja, vaikka siemenet ovat olleet eri erää.Tänä vuonna laventelini kasvoi kuitenkin melko hyvin, joten leikkasin sitä myös käyttöön.
Taitaa pitää paikkansa, että kaikkeen oppii. Pikkuhiljaa olen alkanut pitää laventelin tuoksusta ja nyt uskalsin kokeilla sitä jopa ruoanlaitossa. Innostus tuli uudesta lempiohjelmastani, Pieni keittiö Pariisissa. Siinä kokki, Rachel Khoo, joka tekee ruokaa pienen pienessä pariisilaiskeittiössään, käytti laventelia kanan maustamisessa. Harmittelin, että pakastimessa ei ollut Nikon tilan kukonpoikaa, joten tyydyin kaupan broilerinkoipiin. Hyvää tuli laventelibroileristakin ja reseptiä olen käyttänyt jo usein! Oma laventelivarastoni alkaakin jo uhkaavasti loppua.

Laventelikana

1 kana nahkoineen tai 4 kpl broilerinkoipia
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl laventelia
1 tl (sitruuna)timjamia
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
suolaa

Sekoita marinadi: sitruunankuoriraaste, laventeli, timjami, öljy, hunaja, sitruunamehu ja suola. Kääntele kanaa/paloja marinadissa ja anna maustua 2 h jääkaapissa. Laita kana uunivuokaan ja paista 200 asteessa 40-50 minuuttia. Käännä kana/koipipalat paiston puolivälissä.
Tarjoile papujen, muiden mietojen kasvisten tai salaatin sekä tuoreen patongin kanssa.