24.2.13

Omenapiirakka

Nyt ei ole varsinaisesti omenasesonki, mutta jääkaapissa on iso purkki omenasosetta/hilloa, jolle yritän keksiä käyttöä. Myös kondensoitu maito uhkasi mennä vanhaksi, joten eikun reseptin etsintään. Oikeasti piti tehdä Key-limepiirakkaa, mutta limeni eivät riittäneet siihen ja kauppaankaan en jaksanut niiden takia lähteä... Loppujen lopuksi hyvä niin!
Tämä omenapiirakka oli eräässä blogissa otsikoitu Mikä kakku! Ja tosiaan; piirakka on ihana ja supermakea! Vaikka piirakkaan ei tule paljoa sokeria, kondensoitu maito on makeaa (kannattaa kuitenkin aina tarkistaa purkin kyljestä, onko se makeutettua vai ei).
Monissa ohjeissa neuvotaan keittämään maito, jotta se paksuuntuu ja muuttuu kinuskiksi, mutta tässä ohjeessa maito vain sekoitetaan sellaisenaan täytteeseen. Käytin omenasosetta, mutta alkuperäisessä piirakka on tehty tuoreista omenoista. Sitä pitää kokeilla syksyllä...

Omenapiirakka

Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja (korvasin 1/2 dl perunajauhoilla)

Täyte
omenalohkoja, kanelia

1 prk kondensoitua maitoa
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle mantelilastuja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten. Siivilöi lopuksi mukaan kuivat aineet. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoille. (Ihanaa, tällä kertaa vuokani ei valuttanut rasvoja uunin pohjalle! Olin kyllä vuorannut pohjan varmuuden vuoksi leivinpaperilla.)
Levitä pohjan päälle omenalohkot tai -sose ja ripottele kanelia. (Mietin, että sitruunamehu tai kardemummakin olisivat ehkä sopineet mausteeksi... No, seuraavalla kerralla!)
Sekoita täytteen aneet keskenään ja levitä seos vuokaan. Ripottele pinnalle runsaasti mantelilastuja. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.