10.11.12

Pizzaa uusin konstein


Nyt oli vuorossa kokeilla 00-jauhoista pizzaa. Toimivat hyvin, mutta maussa ei ollut sitä ihanaa aromia, joka on durum-jauhoissa.
Ensimmäistä kertaa kokeilin myös silliä pizzaan! Sikke Sumari teki sardellipizzaa, mutta meillä oli avattu sillipurkki, joten laitoin sillejä! Silleissä oli mausteena laakerinlehteä, maustepippuria ja sipulia, joten maku oli hieman anjovismainen. Enpä tiedä kumpi oli lopulta parempi täyte, silli vai kinkku-pepperoni... molemmat todella hyviä!
Sikke neuvoi vain sekoittamaan tomaattikastikkeen aineet, joten kokeilin nyt sitäkin näihin pizzoihin. Maussa ei ollut huomattavaa eroa siihen, jos aineita olisi keittänyt. Pienet Muttin kirsikkatomaatit sopivat hyvin niin maultaan kuin näöltäänkin pizzaan.
Vielä yksi uusi juttu oli mausteöljy kypsän pizzan päälle. Ranskalaiselta torilta ostamaani pizzaan laitettiin oreganon sijasta mausteista öljyä ja yritin nyt jäljitellä sitä makua. Aika hyvin onnistui!

Pizzataikina

2 dl 00-jauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
5-10 g hiivaa
1 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Liota sokeri ja hiiva (kylmään) veteen. Mittaa jauhot pöydälle keoksi ja tee keskelle kolo. Lisää öljy ja suola sekä kaada hiivavesi keskelle. Vaivaa taikinaksi 10 minuuttia. Laita 8 tunniksi jääkaappiin tekeytymään.
Jaa taikina kahteen osaan. Tee niistä sienen lakin muotoinen kuppi ja sulje, jättäen sisälle ilmaa. Pyörittele palloiksi ja anna kohota 20 minuuttia. Muovaa kohonneet pallot käsissäsi pizzapohjiksi. Täytä haluamallasi tavalla ja paista 275-300 asteessa kiertoilmassa 5-10 minuuttia.

Tomaattikastike

1 tlk paseerattua tomaattia tai 1/2 tlk tomaattimurskaa
loraus oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
oreganoa, basilikaa, rosmariinia, sitruunatimjamia...

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua pohjan kohoamisen ajan.

Sillipizza

tomaattikastiketta
tuoretta mozzarellajuustoa
silliä, anjovista tai sardelllia
sipulia
(kaprista)
kypsän pizzan päälle rucolaa



Kinkku-pepperonipizza

tomaattikastiketta
tuoretta mozzarellaa
kinkkua
pepperonia
mustapippuria
kypsän pizzan päälle tuoretta basilikaa

Mausteöljy

oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
rosmariinia, oreganoa, basilikaa, chiliä...

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua 1/2 vuorokautta. Huomaa, että valkosipuli alkaa hallita maullaan pitkän säilyttämisen jälkeen. Lorauta kypsän pizzan päälle oreganon sijasta tai lisäksi.