10.11.12

Munapastaa koneellaKaapissa on ollut jokusen vuoden pastakone ja aina välillä se tulee kaivettua esiinkin. Kävin Keittiöelämää-kaupassa ja ostin 00-jauhoja, joten niistä intoutuneena aamu meni taikinoita tehdessä.
Ensin oli vuorossa munapastataikina. Tarkkoja määriä on vaikea antaa, sillä jauhoissa on säilytyksestä riippuen erilainen kosteus ja myös kananmunat ovat erikokoisia. Tässä kuitenkin hieman osviittaa.

Munapasta

2 1/2 dl 00-jauhoja
1 kananmuna
1 keltuanien
1/2 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa

Tee jauhoista keko pöydälle ja kaiva siihen syvennys. Riko keskelle muna ja keltuainen. Lorauta mukaan öljy ja ripottele päälle myös suola. Ala sekoittaa taikinaa keskeltä alkaen, jottei munaseos leviäisi. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 1/2 tunniksi.
Ota pastakone esille ja jauhot esille. Aloita rullaamalla taikinaa leveimmästä välistä 5-10 kertaa, jauhottaen ja taittaen taikinaa aina välillä kolmeen kertaan pitkittäin. Leikkaa taikina kolmeen osaan ja pienennä rullien väliä aste kerrallaan. Jos taikinat venyvät kovin pitkiksi, ne kannattaa leikata puoliksi. Viimeisenä rullasin taikinan välistä 6, mutta 5:kin olisi ehkä riittänyt... Lopuksi rullasin levyt tagliatelle leikkurilla. Jauhotus rullauksen välissä ja varsinkin ennen leikkuria on tarpeen, jottei taikinalevyt tartu toisiinsa. Keitin tagliatellet runsaassa, suolalla maustetussa vedessä.

Kastikkeeksi tein astetta parempaa Miilunpolttajan kastiketta. Parempaa siksi, että laitoin mukaan kananmunankeltuaisen.

Miilunpolttajan kastike

öljyä
1 pkt pekonia
1 sipuli
turkinjogurttia
1 kananmunankeltuainen
parmesanjuustoa
pastan keitinvettä
pippuria, persiljaa

Silppua pekoni kylmälle pannulle, jossa on pieni loraus öljyä. Kuumenna, kunnes pekoni saa hieman väriä. Lisää hienonnettu sipuli ja anna kypsyä kuultavaksi ja mausta pippurilla. Ota pannu liedeltä ja lisää mukaan keskenään sekoitetut jogurtti, keltuainen sekä juustoraaste. Kaada joukkoon myös hieman pastan keitinvettä. Kaada kastike valutetun pastan päälle ja rouhi päälle mustapippuria sekä raasta juustoa. Koristele persiljalla.