27.3.11

Vaapuntekoa...

Tässä hieman sarjakuvaa vaapun valmistuksesta:

Haapa-, apassi- tai balsalaudasta sahataan halutun vaapun pituinen pätkä (n. 6-10 cm). Laudan päästä lyödään vasaran ja puukon avulla halutun paksuinen pala (n. 1-2 cm). Palan sivuun merkitään keskikohta ja palaan piirretään vaapun muoto. Ylhäällä otsa on loivempi ja kaarevampi ja leuka pulleampi. Palaa veistetään kalan muotoon, mutta ei vielä ohenneta kyljistä.

Kun palaa on veistetty kalan muotoon, vatsapuolelle sahataan keskelle puuta ura. Ura sahataan myös syvyyssuunnassa kalan puoliväliin. Uran on oltava riittävän leveä, jotta väliin mahtuu piano- tai messinkilanka. Uran sivuille merkitään viivat, jottei ohentaminen eli veistäminen mene liian lähelle uraa.

Vaappua veistetään halutun muotoiseksi; otsaa kaarevaksi ja leukaa pulleaksi, pyrstöä kavennetaan, vatsapuolesta muotoillaan kapeampi ja selästä pyöreämpi... Lopuksi muotoa ja pintaa hiotaan vielä hiekkapaperilla.

Uraan asetetaan piano- tai messinkilanka. Lankaa saa mitata n. 5 cm ylimääräistä molempiin päihin.

Lankaan taivutetaan laatta- ja pyöröpihdeillä lenkit. Vatsan alle lenkki tehdään hieman etupuolelle niin, että valmiina koukku asettuu suunnilleen kalan keskelle. Taakse tehdään pieni lenkki peräkoukkua varten ja ylimääräinen lanka taitetaan ylöspäin. Myös edessä ylimääräinen lanka taitetaan ylös ja lenkistä tehdään n. 1 cm pituinen, jotta eteen mahtuu myös uintilevy.

Muotoiltu lanka painetaan uran pohjaan asti. Apuna voi käyttää esim. kapeaa ruuvimeisseliä.

Uraan pursotetaan kontaktiliimaa ja ura täytetään lastuilla. Liiman annetaan kuivua kunnolla.

Kun liima on kuivunut, lastujen päät poistetaan mattopuukolla ja pinta hiotaan.

Vaaput maalataan tarkoitukseen sopivilla maaleilla. Akryylivärit ovat hyviä, sillä ne ovat edullisia, riittoisia ja niitä voi sekoittaa haluamansa sävyn saamiseksi. Värit ovat myös vesiliukoisina helppoja käyttää. Alle voi tehdä pohjamaalauksen valkoisella, jonka päällä muut värit tulevat paremmin esille. Lenkkeihin kannattaa laittaa rautalangasta koukku, jonka avulla vaappuja voi maalauksen ja lakkausten välillä kuivata.

Vaappua kastetaan uistinlakkaan n. 1/2 h välein niin, että lakka kuivahtaa välillä. Ensimmäisellä kerralla vaappua pidetään lakan alla niin kauan, että ilmakuplat vaapun sisältä loppuvat. Toisen kerran voi kastaa heti ensimmäisen jälkeen. Kun vaappu on kastettu n. viisi kertaa lakkaan, siihen maalataan silmät ja kiinnitetään uintilevy. Uintilevyä varten sahataan kolo päässä olevan lenkin yläpuolelle. Levyn on mentävä vaakasuoraan, aivan kiinni vaapun kärkeen. Levy liimataan kontaktiliimalla. Jos levy on liian leveä, sitä kannattaa kaventaa. Kun liima on kuivunut, vaappu kastetaan lakkaan uintilevyä myöten vielä kaksi-kolme kertaa.

Lopuksi lenkit puhdistetaan lakasta esim. mattoveitsellä raaputtamalla. Lenkkeihin laitetaan renkaat ja koukut. Sopiva uintisyvyys vaapulle saadaan virittämällä sitä etulenkistä.

Ja sitten vaan kireitä siimoja! ;)