14.9.09

Omenapai

Tässä toinen syksyn vakio omppuleivonnainen. Ohje on ollut joskus kauan sitten Pirkassa ja olen hieman muunnellut siitä omaan makuuni sopivan.

Omenapai

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g margariinia
1/2 dl kylmää vettä

Täyte
1 kg hapahkoja omenoita
3 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
pala kanelitankoa
1 tl vaniljasokeria
25 g voita

Tee ensin taikina. Nypi pehmeä voi, jauhot ja sokeri. Lisää nopeasti vesi ja laita taikina kylmään lepäämään. (Tein omaan pieneen omppuvuokaani vain puolikkaan annoksen pohjataikinaa, mutta koko annoksen täytettä.)

Mittaa kattilan pohjalle vesi ja sitruunamehu sekä kanelitanko. Kuori ja lohko omenat. Kaada päälle sokerit ja anna omppujen hautua pehmeiksi, hiljaisella tulella. Lisää lopuksi jauhot ja voi. Anna jäähtyä sen aikaa, kun kaulit pohjan.

Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli ensin pohja. Vuoraa voideltu vuoka levyllä ja levitä omppuseos vuokaan (ota kanelitanko pois! ;)) Kauli myös toinen puoli taikinaa levyksi ja peitä vuoka. Painele kanteen haarukalla muutama pisto. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia.


Piirakan lisänä maistuu vaniljakastike...