9.5.09

Parsarisotto ja broileria valkoviinissä


Parsakokeilut jatkuivat. Parsarisoton ohje on Soppakellarista, mutta tein siihen hieman omia muutoksia.

Parsarisotto

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 shalottisipuli
2 dl arborio-riisiä
2 rkl portviiniä
1/2 dl valkoviiniä
n. 1/2 l parsalientä
1 dl parmesaraastetta
suolaa
mustapippuria

Aloita parsaliemen keittämisestä. Risottoa varten paloittele parsat ja lisää tyviosat kuumaan, siivilöityyn liemeen kypsymään.
Kuullota sipulisilppu öljyn ja voin seoksessa. Lisää riisi ja jatka kuullottamista hetki. Kaada joukkoon vermutti ja viini. Lisää kuumaa parsalientä pikkuhiljaa niin, että riisi pysyy koko ajan sopivan löysänä. Keitä hiljaisella tulella 12 min. koko ajan sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa esikeitetyt parsapalat ja nuput. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi parmesanraaste, mutta älä anna seoksen enää kiehua. Siirrä tarjoiluastiaan ja raasta päälle parmesania sekä rouhaise pippuria.
Risotto olisi täyttävää ruokaa varmaan sinänsäkin, mutta tein oheen broileripadan

Broileria valkoviinissä

300 g broilerinfilesuikaleita (pehmeän pippurinen)
2 shalottisipulia
1 valkosipulinkynsi
vettä
valkoviiniä
vihreitä viinirypäleitä
kanttarelleja
timjamia
salviaa
sitruunabasilikaa
mustapippuria

Ruskista broilerinsuikaleet kuumalla pannulla. Siirrä pataan ja lisää sinne myös pannun huuhdeliemi sekä valkoviini. Kuullota sipuleita hetki pannulla ja lisää pataan. Muista taas kaataa mukaan huuhdeliemi. Mausta. Puolita rypäleet ja lisää pataan.
Olin muutama vuosi sitten hyvänä sienivuonna kuivannut kanttarelleja, joita kokeilin nyt ensimmäistä kertaa! Ne toivat loistavasti pataan maukasta sienen makua. Pitää muistaa käyttää toistekin!
Kuivaus sopi hyvin kanttarelleille; menevät pieneen tilaan, eikä maku kärsi. Ne saa myös murennettua helposti käsissään ruoan joukkoon ja lopputulos on hyvä, ei lainkaan sitkeä, kuten olin epäillyt.