1.1.09

Uuden vuoden rapujuhlat

Pakastimesta löytyi paketillinen rapuja, joten niistä tuli mukava ruoka vuodenvaihteen odotteluun. Alkuruoaksi oli tarjolla pieniä katkarapuhyytelöitä ja surimisalaattia. Juomana, mitäpä muuta kuin kuohuvaa, Graham Beck Brut.

Katkarapuhyytelöiden ohje oli oma:

1 pieni porkkana
pala juuriselleriä (tai varsi)
pala fenkolia
2 surimipuikkoa
1 dl katkarapuja
1/2 dl herneitä
2 dl kalalientä (juuresten keitinliemi+1/2 kalaliemikuutio)
1/2 rkl liivatejauhetta
2 tl sitruunamehua
mustapippuria

Sulata herneet, surimit ja katkaravut. Suikaloi kasvikset tulitikun kokoisiksi paloiksi ja keitä niitä n. 5 min. Siivilöi kasvissuikaleet, mutta säästä liemi. Sulata kiehuvan nesteen joukkoon kalaliemikuutio ja liivate sekä mausta.
Liemen tekeytyessä, asettele kiinteät aineet vuokaan ja kaada liemi päälle. Laita jääkaappiin hyytymään.


Surimisalaatti Köyhien ritareiden ohjeista:

200 g surimipuikkoja sulatettuna / surimirouhetta

½ romainesalaattikerä

2 rkl majoneesia

1 rkl kermaviiliä

1 rkl piparjuuritahnaa

½ sitruunan mehu (1/2 rkl Limmi sitruunamehua)

mustapippuria

suolaa

3 kovaksi keitettyä kananmunaa

tuorekurkkua kuorittuna ja ohuesti viipaloituna

Kuori surimipuikoista muovit ja leikkaa surimipötköt veitsellä. Leikkaa pestyt salaatinlehdet pieniksi suikaleiksi. Yhdistä surimipalat, salaatti ja muut täytteen ainekset kulhossa ja sekoita puulusikalla tasaiseksi. Maista suolan määrä ennen pippurilla ja suolalla maustamista. Seoksen suolaisuus riippuu käyttämäsi majoneesin suolaisuudesta. Laita surimitäyte jääkaappiin hetkeksi levähtämään.

Olin aiemmin käyttänyt salaatissa Cantadoun piparjuurituorejuustoa, mutta sen ollessa kaupasta loppu, raastoin kastikkeeseen tuoretta piparjuurta ja käytin Violan pippurituorejuustoa. Uusi yhdistelmä oli mielestäni jopa parempi kuin vanha.