10.1.09

Madekeitto

Talven ensimmäinen madekeitto. Tein sen muuten perinteisesti, mutta kerman vaihdoin maitoon ja vehnäjauhoihin. Ei olisi kannattanut!

Madekeitto

Liemi:
n. 1 kg made
1 sipuli
1 l vettä
laakerinlehti
kokonaisia valkopippureita
kokonaisia maustepippureita
suolaa

Leikkaa nyljetty made pätkiin, jotta se mahtuu kattilaan. Lisää kattilaan myös sipulilohkot. Kaada päälle kylmä vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostunut vaahto. Lisää mausteet ja anna kiehua n. 20 min. Jos nälkä ei ole kova, anna jäähtyä, laita jääkaappiin ja jatka keiton tekoa vasta seuraavana päivänä. (Liha irtoaa kyllä hieman paremmin lämpimästä kalasta.)

Keitto:
1 rkl voita
4-5 perunaa
1 porkkana
1 dl kermaa
tilliä
(suolaa)

Kuullota porkkanakuutioita hetki voissa. Siivilöi liemi ja kaada se kattilaan. Lisää perunakuutiot. Perkaa sillä välin lihat kalasta. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää kattilaan kalapalat, kerma ja runsaasti tuoretta tillisilppua. Tarkista suola. Nauti ruisleivän kanssa!

Ps. Kaupassa mateen maksan saa yleensä (pyytämättäkin) mukaansa. Ehkä sen makuun voi myös pikkuhiljaa oppia... siivu kerrallaan ruisleivän päällä.

Mateen maksa:
Liota maksaa kylmässä vedessä n. 1 h. Keitä se suolalla, laakerinlehdellä ja maustepippurilla maustetussa vedessä n. 5-10 min.