11.1.09

Sitruunabroileri ja couscoussalaatti

Couscoussalaatti oli tällä kertaa tehty näin:

1 dl couscousryynejä
1/2 dl kanalientä
punaista paprikaa
vihreää paprikaa
purjoa
maissia
jäävuorisalaattia
kirsikkatomaatteja
sitruunamehua
mustapippuria
basilikaa

Kiehauta kanaliemi, mittaa ryynit nesteeseen turpoamaan muutamaksi minuutiksi. Pilko muut aineet pieniksi kuutioiksi ja lisää jäähtyneisiin ryyneihin. Mausta ja anna tekeytyä hetken aikaa. Vuoraa astia salaatinlehdillä, kaada salaatti syvennykseen ja koristele tomaattilohkoilla.


Tämän ruoan ohje on 11.5.2008 Aamulehdestä, Sitruunabroileri a' la Mikko Heikkilä. Hän oli käyttänyt kokonaista broileria, mutta meidän pikkuperheessä koipireidet ovat riittäneet. Siksi myös ohjetta on jälleen kerran pitänyt hieman soveltaa.

Sitruunabroileri

Täyte:
2 puolipuristettua sitruunaa
nippu tuoretta basilikaa
Maldon suolaa

Marinadi:
sitruunamehua ja raastettua kuorta
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hp-kastiketta
1 rkl hunajaa
mustapippuria
suolaa

Voitele vuoka öljyllä ja asettele kanankoivet nahka ylöspäin vuokaan. Hiero marinadin aineet lihaan. Pese sitruunat hyvin. Leikkaa keltainen kuori esim. kuorimaveitsellä ja laita siivuja koipien alle, päälle ja väliin. Poista sitruunasta valkoinen kerros ja purista kevyesti sitruunasta mehua koipien päälle. Siivuta "loppu" sitruuna vuokaan. Lisää lopuksi myös basilikasilppu. (Alkuperäisessä ohjeessa "puoliksi puristettu" sitruuna ja basilika on laitettu kokonaisen broilerin sisään.) Anna marinoitua n. 1 h.
Paista 200 asteessa foliolla peitettynä n. 1 h. Poista folio ja paista vielä n. 1/2 h. Jos pinta tummuu liikaa, vähennä lämpöä.
Muodostuneen liemen voi suurustaa ja tarjota kastikkeena, mutta se on hyvää sellaisenaankin.
Koska lientä muodostuu aika paljon ja sitä jää, olen tehnyt siitä usein seuraavana päivänä keiton, johon olen lisännyt mahdollisesti tähteeksi jääneitä broilerinlihoja, riisiä ym.