27.9.09

Puolukkaleipä

Kukas sieltä kurkistaa? Idean leipään sain täältä. Puolukka-aikaan tätä oli pakko kokeilla, niin herkulliselta leipä näytti kuvassa. Leivästä tulikin ihan onnistunut, vaikka maku yllätti. Leipä ei ollut suolaista eikä makeaa, vaan vähän molempia. Myös puolukan happamuus oli hävinnyt.

Puolukkaleipä

1,5-2 dl piimää
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl puolukkaa ja/tai -sosetta
0,5 dl pellavansiemeniä
0,25 dl hunajaa (vaaleaa siirappia)
1,5 tl suolaa
1 tl soodaa

Sekoita aineet keskenään ja kaada taikina öljyttyyn ja leseillä jauhotettuun vuokaan. Paista 200 asteessa n. 1 tunti.

Kesäkurpitsakakku

Kokeiluja kesäkurpitsan "hävittämiseksi"! Tätini oli tehnyt hyvää kesäkurpitsakakkua, mutta se ei ilmeisestikään ollut tällä samalla ohjeella. Hänen kakkunsa oli kuohkeaa ja mehevää, omani päinvastoin kiinteää. Ei tämäkään huono ollut, mutta seuraavalla kerralla jokin muu ohje...

Kesäkurpitsakakku

5 dl raastettua kesäkurpitsaa
2 munaa
4 dl sokeria (laitoin vain 3 dl)
6 dl vehnäjauhoja (olisi ehkä voinut vähentää?)
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta (olisi voinut ehkä lisätä?)
1 tl vaniljasokeria
2 dl sulaa margariinia
1 dl tummaa kaakaota

Sekoita aineet keskenään ja kaada taikina jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 1 tunti.
Jälkeenpäin mietin, olisiko kuohkeutta saanut juuri jauhoja vähentämällä, leivinjauhetta lisäämällä vai vatkaamalla ensin munat ja sokerin...

26.9.09

Kauracookies

Työkaveri tarjosi perjantaina aivan ihania amerikkalaisia suklaapikkuleipiä. Niissä oli värikkäitä suklaakarkkeja, joten ne olivat myös todella hauskan näköisiä. Mietin, mutta en jaksanut lähteä hakemaan kaupasta karkkeja, mutta keksejä oli leivottava itsekin.
Kotonamme oli joskus amerikkalainen vaihto-oppilas, joka leipoi näitä periamerikkalaisia herkkuja. Hän ei mielestään onnistunut suomalaisilla aineksilla, joten hänen äitinsä lähetti keksejä joulupaketissa. Paketissa oli myös paikallisia Hershey´s suklaahippuja, jotka kuuluvat "aitoihin" kekseihin. Vaihto-oppilaamme oli jo aiemmin hehkuttanut heidän suklaansa olevan maailman parasta ja valmiit, suoraan pussista leivonnaisiin lisättävät hiput olivat siihen aikaan suomalaisittain jo sinänsä jotain aivan ihmeellistä. No, meidän makuumme ko. suklaa ei ollut kovin erikoista ja myös vaihto-oppilaamme mieli muuttui Fazeria maistellessaan...
Vaihto-oppilaamme cookies resepti on vieläkin tallella, mutta nyt tein "terveellisempiä!?" versioita, joissa on kaurahiutaleita:

Kauracookies
100 g voita
1 dl fariinisokeria
1/2 sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
vajaa 1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g suklaata
50 g cashewpähkinöitä

Murskaa ensin suklaa ja pähkinät. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja kääntele taikinan joukkoon. Nostele lusikalla "kökköjä" pellille ja paista 190 asteessa n. 12 minuuttia. Ohjeen mukaan taikinasta tulee 12-14 keksiä ja vaikka kuinka yritin tällä kertaa saada niihin kokoa, kahdelle pellille tuli kumpisellekin 9 kökköä eli yhteensä 18 kpl. Ne olivat paistuttuaan kuitenkin sopivan kokoisia.
Ja nyt kauppaan hakemaan karkkeja seuraavaa leivontaa varten...

Porkkanasämpylät

En ole koskaan oikein onnistunut - paitsi ehkä nyt - sämpylöiden teossa. Oikein harmittaa, kun lehdissä on mainoksia ja juttuja: "Herkullisia sämpylöitä on helppo ja nopea pyöräyttää!" Olen yrittänyt seurata ohjeita, soveltaa itse ja vaikka mitä, mutta tuloksena on ollut mauttomia kengänpohjia, kikkareita, kokkareita jne. Nyt resepti oli Pirkka -sämpyläjauhopussin kyljestä, mutta puolitin annoksen sekä lisäsin taikinaan hunajaa ja porkkanaraastetta.

Porkkanasämpylät

2 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl hienoa porkkanaraastetta (=1 porkkana)
1/2 - 1 dl rypsiöljyä
1/2 ps kuivahiivaa
n. 4 dl sämpyläjauhoja

Sulatin melko kuumaan veteen hunajan ja suolan. Lisäsin hieman jauhoja, joissa oli kuivahiiva. Sekoitin ja lisäsin öljyn. Alustin loput jauhot ja annoin kohota 1/2 h Tupperin vatkauskulhossa, tiiviin kannen alla. Leivoin pienenpieniä sämpylöitä, joita kohotin pellillä liinan alla n. 1/2 tuntia.
Paistoin 225 asteessa n. 15 minuuttia.

21.9.09

Kukkakaaligratiini

Kuva ei ole kovin hyvä, mutta paistos oli herkullista. Epäröin ensin, miten selleri sopii miedon kukkakaalin kanssa? Nyt tiedän - loistavasti! Ohjeen poimin netistä.

Kukkakaaligratiini
1 kukkakaali
1 varsi selleriä (laitoin mukaan myös lehtiä)
vettä
1/4 kasvis- tai kanaliemikuutiota
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
1/2 pkt koskenlaskijajuustoa
juustoraastetta
valkopippuria, (suolaa)

Keitä/höyrytä paloitellut kukkakaali ja selleri puolikypsiksi niukassa vedessä. Huom. Älä kaada keitinlientä pois! Tee valkokastike, jossa käytät nesteenä n. 2 dl keitinlientä ja 1 dl ruokakermaa. Sulata koskenlaskija kastikkeeseen ja mausta. Asettele kukkakaalit ja selleri voidellun uunivuoan pohjalle, kaada päälle kastike ja raasta pinnalle juustoa. Paista 200 asteessa n. 1 h.

20.9.09

Possun paahtokylki ja polenta

Polentan ja possun paahtokyljen ohje on Tinan keittiöstä. Ohjelma kuului aikoinaan suosikkeihini ja odotankin, jos se joskus tulisi televisioon uudelleen.

Possun paahtokylki

400 g possun kylkeä, lapaa tms.
oliiviöljyä
palsternakkaa
porkkanaa
selleriä
sipuli
valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä
kuivattuja luumuja
omenamehua
hieman sitruunamehua
hunajaa
suolaa
valkopippuria

Kuivaa possunkylki talouspaperilla. Ripottele pintaan suolaa ja valkopippuria. Pilko kasvikset ja tee niistä peti voideltuun vuokaan. Asettele possunkylki päälle ja lisää hunaja ja mehut sekä halutessasi vielä suolaa ja pippuria. Paista 200 asteessa n. 1.5-2 tuntia. Jos lihan pinta tai kasvikset alkavat tummua, peitä foliolla.

Polenta

1 sipuli
rosmariinia
0.5 l kanalientä
n. 1 dl polentaryynejä
1/2 dl parmesan raastetta

Kuullota hienonnettu sipuli pannulla ja lisää rosmariini. Kaada pannulle liemi. Lisää polentaryynit kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen . Keitä ohjeen mukaan (on olemassa pikapolentaa ja tavallista), kunnes tulee paksuhko puuro. Lisää lopuksi parmesanraaste, mutta älä enää keitä seosta.
Polentan voi syödä sellaisenaan, puurona tai jäähdyttää, leikata paloiksi ja paistaa pannulla tai gratinoida uunissa. Itse laitoin puuron heti voideltuun uunivuokaan, paistoin päälle kesäkurpitsakiekkoja ja raastoin kuorrutteeksi juustoa. Gratinoin polentaa uunissa 1/2 h yhtä aikaa possunkyljen kanssa.

19.9.09

Kanttarellifrittata


Frittata - onpas hieno nimi munakkaalla! Lautasella on lisäksi Valion Musta Salaneuvos -juustoa, jota käytin myös frittataan. Maistoimme juustoa ensimmäisen kerran, mutta tuskin viimeisen...

Kanttarellifrittata

1 rkl öljyä
"kourallinen" kanttarelleja
3 munaa
1/2 dl juustoraastetta (yleensä parmesania, mutta itse käytin nyt goudaa)
rosmariinia, mustapippuria, suolaa

Paloittele sienet ja paista niistä kuumalla pannulla neste pois. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää juustoraaste, mausteet ja kanttarellit. Kaada massa paistinpannuun ja paista miedolla lämmöllä. Kun munakas on hyytynyt, käännä se esim. kattilankantta apuna käyttäen toisinpäin. Paista munakas kypsäksi. Me söimme frittatan lämpimänä, mutta sen voi halutessaan myös jäähdyttää.