1.1.14

Nuukailua eli hummerin jatkokäsittely

Eli mitään ei heitetä pois; hummerista kehkeytyi kulinaristin ketjureaktio! Oli kyllä vaivannäön arvoista, että keitin hummerista taas liemen ja liemestä sain katkarapukeiton...

Hummeriliemi

hummerin perkeet
tilkka öljyä
kymmenkunta valkopippuria
laakerinlehti
porkkana
pala fenkolia
sellerin varsi
salottisipuli
1-2 rkl tomaattipyrettä
vettä


Huuhtele ja valuta hummerin panssarit ja sakset. Laita ne n. 1/2 tunniksi uuniin, grillivastusten alle 100 asteeseen. Sillä välin voi pilkkoa ja kuullottaa juurekset. Lisää kattilaan hieman murskatut hummerin kuoret ja tomaattipyre. Paahda vielä hetken aikaa ja lisää kylmää vettä, niin että kaikki peittyy. Anna kiehua poreillen 1/2 tuntia. Ota kattila liedeltä ja anna asettua 10 minuuttia. Siivilöi ja anna liemen jäähtyä.
Luin, että jos lientä keittää kauemmin kuin puoli tuntia, kuorista alkaa liueta ammoniakkia, joka tuo liemeen pistävän hajun ja maun... Uskoo ken tahtoo?
Kokeilin nyt laittaa lientä jääpalapusseihin, joita voi sitten ottaa pienin erin keittoihin ja kastikkeisiin. Jo nyt tein osasta lientä katkarapukeiton.
Katkarapukeitto

nokare voita
pieni sipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1/2 rkl vehnäjauhoja
1 l hummerilientä
1 dl kermaa
1 dl katkarapuja
tillisuolaa

Kuullota hienoksi hakattu sipuli voissa, lisää tomaattipyree ja jauhot. Kaada sekaan liemi koko ajan sekoittaen. Suurusta kermalla ja mausta. Lisää lopuksi katkaravut, mutta älä enää keitä keittoa.