Eihän laskiainen ole mitään ilman laskiaispullaa!
Pullan perusohje
2.5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl pullamaustetta (tai pelkkää kardemummaa)
kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita
voiteluun kananmunaa
pinnalle raesokeria, manteleita tai voi-vaniljasokeri-sokeriseosta
Varmista, että aineet ovat huoneenlämpöisiä. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, mauste ja kananmuna sekä hieman (n. 2 dl) jauhoja voimakkaasti esim. puuhaarukalla vatkaten, jotta taikinaan tulee ilmaa. Anna taikinan juuren olla 10-15 minuuttia. Lisää loput jauhot vähitellen, koko ajan taikinaa hyvin käännellen eli vaivaten. Lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikinaa vielä n. 10 minuuttia, kunnes siinä on sitkoa ja se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla, lämpimässä, vedottomassa paikassa 30-45 minuuttia. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo pulliksi ja anna kohota 30-45 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele päälle esim. raesokeria. Ise painoin puoleen pullista nokareen voita, päälle ripottelin vanilja- ja hienoa sokeria. Paista pikkupullia 225 asteessa 10-12 minuuttia.
Laskiaispullien väliin laitoin mantelimassaa, kaadoin muutaman tipan mantelilikööriä ja vatkasin kermavaahtoa.