2.3.12

Laukon kartanon riistastroganoff

Laukon kartano sijaitsee Vesilahdessa ja sinne on aikoinaan tuotu Suomen ensimmäiset peurat. Laji levisi kartanon mailta luontoon ja kaikki nykyiset valkohäntäkauriit ovat niiden jälkeläisiä. Uusi lajinimi ei kyllä paikallisten suuhun taivu, joten eläintä kutsutaan edelleen peuraksi.
Kartanossa on voinut käydä vierailemassa ja siellä on ollut myynnissä kirja, Laukon kartanon keittiössä. Kirja on erikoistunut nimensä mukaan riistaruokiin. Tämä resepti onkin suoraan kirjasta.
Pata "pitäisi" tehdä peurasta, mutta tein sen tällä kertaa hirvestä. Kuvassa kastike on hieman samean värinen, yleensä se tulee punaviinistä ja mustaherukasta punertavammaksi.

Laukon kartanon riistastroganoff
600 g peuranlapaa
50 g voita
lihalientä tai punaviiniä
1 tl mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1 dl ketsuppia
2 rkl mustaherukkatiivistettä
maizenaa
1 dl kermaa
1 dl hillosipuleita tai etikkakurkkukuutioita