12.2.12

Liemiruoka lämmittää talvella

Pakkasten ollessa kovimmillaan ja muiden blogeja seuraillessani aloin haaveilla borsch-keiton valmistamisesta. Kuin tilauksesta myös MTV:ltä tuli Ville Haapasalon Sapuskaa, harashoo! -ohjelma, jossa Ville valmisti Borsch-keittoa omintakeiseen tyyliinsä Martti Suosalon kanssa ...ja löytyipä meiltäkin keiton aineet kaapista ;)

Ukrainalainen Borsch-keitto

tuoreita punajuuria

etikkaa
vettä
suolaa
sokeria

Paloittele punajuuret ja laita n. 3 tunniksi mietoon etikka-mausteliemeen marinoitumaan. (Ville neuvoi valitsemaan keittoon pehmeitä, tuoreita punajuuria.)

(Ville teki lihaliemen itse, mutta minä käytin kuutioita. Jos olisin löytänyt, olisin ostanut ja kokeillut esim. Via-sarjan lihalientä tai hakenut Keittiöelämää -kaupasta Puljonkia...)

öljyä
savukylkeä
sipuli
inkivääriä
piparjuurta
tomaattipyrettä

(varsi)selleriä
porkkanaa
palsternakkaa
lihalientä
perunoita
sitruunamehua
suolaa

korianteria
laakerinlehti
valkopippuria
paprikaa (jauhetta)
chiliä
persiljaa
mustapippuria
sokeria
vodkaa

smetanaa

Paloittele possunkylki ja paista sitä padassa. Lisää samaan rasvaan sipuli kuullottumaan. Raasta mukaan inkivääriä ja piparjuurta. Lisää tomaattipyre sekä juurekset perunaa lukuunottamatta. Valuta punajuuret ja lisää ne pataan. Kaada päälle liemi ja anna hautua hetki.
Kuori ja paloittele perunat. Pyöritä ne suolassa ja sitruunamehussa sekä lisää keittoon.
Lisää loput mausteet ja anna hautua n. 20 minuuttia. Aivan lopuksi lisää keittoon loraus vodkaa sekä persiljasilppu. Jokainen voi halutessaa maustaa annoksensa smetanalla.

(Ohjelmassa käytettiin tuoretta korianteria, omaan makuuni se ei sovi, joten käytin kuivattua korianterinsiementä jo keiton valmistusvaiheessa. Vihreyttä keittooni toi persilja, tilliä en lisännyt. Ville myös puhui ohjelmassa tuoreesta, punaisesta paprikasta, mutta ohjeessa on mainittu jauhe. Itse laitoin hieman molempia. Vodkan annoin vastoin Villen ohjeita kiehahtaa, joten eipä se keitossa tuntunut.)