1.1.11

Hyvää uutta vuotta!

Uusi vuotemme alkoi näin ruoan merkeissä ankan kera. Nyt vähän eri kastikkeella. Mustaherukkakastike oli oma sovellukseni erilaisista kastikkeista. Se oli hyvää ankan kanssa ja saattaisi sopia myös esim. riistalle.

Mustaherukkakastike ankalle

1 pieni shalottisipuli
1/2 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl voita
timjamia
1 tl ruokosokeria
1/2 dl mustaherukkamehua (täysmehua)
mustapippuria
1 rkl tummaa balsamicoa
2 dl kanalientä
maizena tummaa suurustetta

Kuullota sipulisilppua öljyn ja voin seoksessa. Lisää sokeri ja timjami. Anna seoksen karamellisoitua ja lisää mustaherukkamehu, balsamico sekä kanaliemi. Mausta pippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa. Anna kiehua kokoon hiljaa poreillen n. 1 h. Siivilöi liemi ja suurusta.

Ankan paistossa paistomittari on oiva apuväline. Ankka on sopivan roseeta mittarin näyttäessä 65 astetta. Hyvä sääntö, jos ei omista mittaria on, paistaa ankanrintaa pannulla nahkapuoli alaspäin 5 minuuttia. (Huom! Tee nahkaaan ristikko terävällä veitsellä, suolaa ja pippuroi ankka. Laita se kylmälle pannulle, aseta lämpö täysille. Älä kurki, äläkä käännä välillä. Ota rasva talteen.) Siirrä ankka voideltuun vuokaan, 150 asteiseen uuniin, 15 minuutiksi nahkapuoli ylöspäin. Laita folio ankan päälle ja anna levätä muutama minuutti ennen leikkaamista.