31.12.08

Pastaa ricottakastikkeella

Ei niin kauniin näköistä, mutta ihan hyvän makuista. Lähikaupassa oli ricottajuusto tarjouksessa, joten herkkua on nyt piiloteltu eri ruokiin.

Pastakastike on seuraavalla ohjeella:

Orecchiette con ricotta e pomodorini

Orecchiette tarkoittaa italiaksi "pieniä korvia". Annos sopii sudennälkäisellekin suulle. Tomaattien ja basilikan täydentämää kermaista ricottaa haluaa aina vain lisää, lisää.

500g orecchiette-pastaa (pieniä korvilta näyttäviä pastalevyjä)
15-20 kirsikkatomaattia, neljään osaan jaettuna
100g tuoretta ricottajuustoa
Nippu hyvin silputtua basilikaa ja rucolaa
4 ruokalusikallista neitsytoliiviöljyä (myös hiukan pirskottamiseen)
suolaa ja mustapippuria maustamiseen

Tee näin:

Keitä pastaa kiehuvassa vedessä noin 8 minuuttia. (poista ennen al dente -vaihetta)

Sillä aikaan kun pasta kiehuu, kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista kirsikkatomaatteja 30 sekunnin ajan. Huuhdo pasta, mutta säilytä hiukan sen vettä.

Lisää keitetty pasta ja ricotta-juusto pannulle. Kaada joukkoon hiukan pasta vettä; vesi rikkoo ricotta-juuston ja laimentaa kastiketta. Kastikkeenhan pitää olla pehmeää, ei kuivaa.

Paista pastaa pannulla muiden ainesten kanssa kunnes se on al dente.

Ripottele päälle basilika ja rucolaa sekä pirskota neitsytoliiviöljy. Tarjoile heti.


Parasta mitä olen ricottasta toistaiseksi tehnyt, on seuraavalla Köyhien ritareiden ohjeella:

Conchiglioni alle lammas & ricotta

500 g conchiglioni-pastaa (isoja simpukan mallisia kuivapastoja)
5 l vettä
runsaasti suolaa (n. ruokalusikallinen)

Täyte:
400 g lampaan jauhelihaa
250 g ricottaa
½ rasiaa rucolaa
½ rasiaa kirsikkatomaatteja lohkottuina neljään
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Tomaattikastike:
1 prk tomaattimurskaa
2 dl tomaatti passattaa
1 sipuli pieneksi kuutioituna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kuivattua punaista chiliä / 2 tl chilirouhetta
1 laakerin lehti
1 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
suolaa
pippuria

Pinnalle:
1 pss mozzarella-raastetta

Tee ensin tomaattikastike. Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja heitä sipuli ja valkosipulit öljyyn kuullottumaan. Pidä lämpö mietona, ettei valkosipuli pala kitkeräksi. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kasariin chili ja laakerinlehti. Paistele hetken ja lisää loput ainekset sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta tomaattikastike, laske lämpöä ja anna porista rauhassa vartin verran. Kiehauta tomaattikastikkeen valmistuessa iso kattilallinen vettä ja mausta suolalla. Keitä vedessä simpukkapastoja viitisen minuuttia tai juuri sen verran, että pastat pehmenevät, mutta ovat vielä raakoja sisältä eli pari minuuttia vaille al denten. Siivilöi pastat ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jotteivat pastat tartu toisiinsa kiinni. Jätä hetkeksi sivuun odottamaan ja valmista täyte. Murenna jauheliha kulhoon pieniksi teelusikan kokoisiksi kökkäreiksi. Murenna myös ricotta samaan tapaan. Silppua rucola pieneksi ja heitä kulhoon, samaan syssyyn menevät kirsikkatomaatitkin. Rouhi päälle runsaasti pippuria ja n. 2 tl suolaa sekä lorauta sekaan oliiviöljyä. Sekoita varovasti isolla lusikalla nostellen, jottei täytteestä tule muussia. Voitele keskikokoinen uuninkestävä vuoka oliiviöljyllä. Kaada pohjalle valmistamasi tomaattikastike. Täytä simpukat yksi kerrallaan massalla; yritä varmistaa, että jokaiseen simpukkaan tulee lihaa, juustoa ja kirsikkatomaattia. Asettele simpukat tomaattikastikkeen päälle. Kun olet täyttänyt kaikki simpukat, kruunaa koko ruoka vielä mozzarellajuustolla ja laita uuniin 180°c:een noin puoleksi tunniksi tai kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut kauniisti.