28.12.08

Lipeäkala


Lipeäkalaa, valkokastiketta ja keitettyjä perunoita ennen joulua. Lisänä itsetehtyä joululimppua:


Joululimppu

2,5 dl juoksevaan margariinia
1 dl kaljamallasta
1 dl ruisleipäainesta
4 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1/2 rkl pomeranssia jauheena
1/2 tl suolaa
1 rkl fenkolia murskattuna
1 rkl kuminaa murskattuna
1/2 dl siirappia
1/2 dl juoksevaan margariinia

Lämmitetään vesi 42 asteiseksi, jos käytetään kuivahiivaa muuten käden lämpöiseksi.
Sekoitetaan ainekset hyvin, vaivataan noin 10 min.
Annetaan kohota puolituntia.
Muokataan taikinasta ilmat pois ja muotoillaan leiväksi.
Pistellään haarukalla ilmareiät ja annetaan kohota puolisen tuntia.
Paistetaan 200 asteisessa uunissa 40 min.
Voidellaan sokeroidulla kahvilla.
Laitetaan muhimaan, pehmiämään tai hautumaan leivinliinaan käärittynä.