16.2.14

Peuranfilettä punaviinikastikkeella ja maa-artisokka-perunapaistosta

Tämä on luotto-ohjeeni. Se on alunperin ollut muistaakseni Ruokalan sivuilla ja kun haluan jotain hyvää ja takuuvarmasti onnistuvaa, teen tätä. Pakastimesta otettu peuranfile oli sekin mitä upeinta lihaa. Sopi hyvin sunnuntain herkutteluun.

Ota peuranfile hyvissä ajoin sulamaan ja huoneenlämpöön. Paista pinta voin ja öljyn seoksessa. Hiero lihaan suolaa, pippuria sekä timjamia tai rosmariinia. Laita liha uunivuokaan ja aseta siihen paistomittari 54 asteeseen. Olen peittänyt vuoan kannella tai foliolla. Valmistuakseen n. 300 g painava liha otti 200 asteisessa uunissa n. 1/2 h. Kun mittari piippaa, ota liha uunista, mutta anna vetäytyä tovi kannen alla.

Punaviinikastike tulee samalla kun liha on uunissa. Murskaa kattilan pohjalle valkosipulin kynsi, pieni pala lihakuutiota sekä timjamin tai rosmariinin oksa. Mittaa joukkoon 1/2 dl viiniä, 2 dl pannun huuhdelientä ja loraus balsamicoa. Mausta pippurilla sekä ripauksella ruskeaa sokeria. Anna poreilla ja kiehua kokoon. Siivilöi ja suurusta maizenalla.

Lihan lisäkkeeksi sopii hyvin maukas maa-artisokka-perunapaistos. Kuullota voin ja oliiviöljyn seoksessa silputtu salottisipuli sekä valkosipulin kynsi. Lisää mukaan fariinisokeria, jotta seos karamellisoituu. Leikkaa maa-artisokat sekä perunat (saman verran molempia) pieniksi kuutioiksi ja heitä pannulle. Kääntele kohtalaisella lämmöllä, mutta älä paista liiaksi. Murskaa joukkoon kuivattua herkkutattia ja lorauta pannulle myös balsamicoa. Anna kypsyä puolisen tuntia ja mausta pippurilla sekä suolalla.