20.12.09

Pikkuleipiä

En kovin usein tee pikkuleipiä, varsinkaan kovin paljoa näpertelyä vaativia, mutta käytyäni naapurilla glögillä, sain häneltä innostuksen tehdä sekä herrasväen pikkuleipiä (=kahdenkertaisia) että kaneliässiä.

Herrasväen leivät (n.45 kpl)

200 g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

hilloa, sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kauli taikinasta n. 3-4 mm paksu levy. Ota muotilla haluamasi muotoisia pikkuleipiä. Tee puoleen leivistä reikä keskelle. Paista 200 asteessa n. 6-7 minuuttia. Pikkuleivät saavat jäädä vaaleiksi.
Anna pikkuleipien jäähtyä. Levitä sitten toiselle puolikkaalle hilloa ja aseta reiällinen puolikas päälle. Pyöritä leivät lopuksi sokerissa.
Onneksi en löytänyt pyöreätä muottia, sillä näistä kukanmuotoisista tuli todella söpöjä! Reiän tein omenaporalla. Väliin laitoin vadelmahilloa ja päälle siro-sokeria.

Kaneliässät (n. 40 kpl)

125 g voita
1 muna
1 kkp sokeria
2 kkp vehnäjauhoja
1/4 tl soodaa
1/4 tl leivinjauhetta

sokeria, kanelia

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Tee taikinasta n. 4 cm paksuinen tanko ja leikkaa se n. 1 cm paloiksi. Pyörittele paloista lyijykynän paksuisia tankoja ja pyörittele ne kanelisokerissa. Asettele tangot s-kirjaimen muotoon pellille. Paista uunin yläosassa, 220 asteessa n. 7 minuuttia.
Pikkuleivät leviävät uunissa aika paljon, joten niitä ei kannata laittaa aivan vierekkäin.
Ohjeella tulee ohuita, rapeita ässiä. En tiedä, jos leivinjauheen määrää lisäisi, tulisiko ässistä hieman pulleampia ja jos taikinaan laittaisi vielä toisen kananmunan tulisiko niistä kovempia...