14.6.09

Savikala ja Pooki

No tuleepas nyt mökkipostauksia... Kalan ja "Pookin" tein savipajassa jo toissasyksynä, mutta en ole saanut aikaiseksi laittaa kuvia päiväkirjaani. Ouran Pooki on merimerkki, joskus majakaksikin luokiteltu rakennelma, joka johdattaa merelläkulkijoita. Mökillä se on nyt pienoiskoossa tuikkuteline.

Kala oli nopeasti syntynyt idea hukata loppusavi johonkin! Kalasta tuli kuitenkin ihana koriste-esine mökin ikkunalle. Onnistuin mielestäni hyvin sen muotoilemisessa, pinnan kuvioinnissa ja värityksessä. Kalasaalis on aina taattu!

Savi- tai hienommin sanottuna keramiikkapaja oli tuottelias ja melko halpa paja. Ostamme itse materiaalit Näpsässä ja savi oli suhteellisen halpaa. Olin todella yllättynyt, miten erilaisia savilaatuja, lasituksia ja väriaineita on olemassa! Aikaisemmin en tiennyt kuin puna- ja valkosaven, mutta nyt halusin kokeilla erilaisia laatuja. Todella mielenkiintoista oli myös kokeilla erilaisia työstö- sekä värjäystekniikoita.

Vaikka keramiikkatöiden teko on terapeuttista, on se myös kuivatuksineen ja polttoineen myös melkoista kemiaa ja tiedettä. Työstettäessä savea tuotteeksi on kosteuden oltava juuri sopivaa ja jos työ jää kesken, se ei saa kuivua välillä. Kun tuote on halutussa muodossaan, kuivauksen on tapahduttava hitaasti. Poltto ei sekään ole täysin "läpihuutojuttu", vaan on tiedettävä oikea lämpötila eri savilaaduille ja lasituksille.