12.5.12

Rullaati rullaa...

Rullasin äideille sekä makeaa että suolaista. Makeita olivat suklaakääretortut, joihin tuli ranskanpastilleista mintunmakuinen täyte, suolaisia savulohitäytteiset leipärullat.

Suklaakääretortun ohje oli uusimmasta Valion lehdestä. Täytteeksi vaihdoin kerma-rahkaseoksen, johon murskasin ranskanpastilleja. Hyvä keino saada pastillit pieneksi, on laittaa ne muovipussiin ja lyödä kerran vasaralla jokaisen keskelle ;)

Minttu-suklaakääretorttu

Pohja
4 isoa munaa (tai 5 pientä)
1 1/2 dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
2 dl kermaa
2 tl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 prk rahkaa (Valkoista)
1/2 dl ranskanpastilleja

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita joukkoon ilmavasti, siivilän läpi, keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä leivinpaperilla vuoratulle, syvälle uunipellille. Paista 225 asteessa n. 8 minuuttia.

Kumoa pohja muutaman minuutin päästä leivinliinalle, jolle on ripoteltu sokeria. Poista paperi heti.

Tee täyte vatkaamalla kerma. Lisää siihen rahka ja pastillimurske. Mausta. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa. Anna maustua kylmässä muutama tunti.

Kylmäsavulohirullien (kuvassa) ohje oli uusimmasta Maku-lehdestä. Selailin huvikseni lehteä aamulla, kun löysin tämän reseptin. Täysin sattumalta jääkaapista löytyi aineet, joten päätin kokeilla.

Kylmäsavulohi-leipärullat

1 iso porkkana (n. 2 dl raastetta)
25 g tuorehiivaa tai 1/ ps kuivahiivaa
2 dl vettä
2 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
n. 6-7 dl hiivaleipäjauhoja (korvasin 1/3 vehnäjauhoilla)
3 rkl rypsiöljyä

Kostutus
1 dl sitruunamehua
1 dl vettä
(tein vain 1/2 annosta)

Täyte
3 prk (a 125 g) piparjuurituorejuustoa)
(tein seoksen, jossa 1 prk (125 g) piparjuurituorejuustoa ja 1 prk (200 g) katkarapu-piparjuurituorejuustoa)
1 dl ruokakermaa (käytin ranskankermaa)
300 g kylmäsavulohta (jääkaapista löytyi puolet pienempi paketti)
1/2 tl mustapippuria
2 dl tilliä

Tee ensin pohja. Raasta porkkanat. Liuota hiiva lämpimään veteen, sekoita joukkoon hunaja, suola ja puolet jauhoista. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja alusta taikina lisäten loput jauhot ja loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla pehmeää. Anna kohota liinan alla 1/2 h. Kauli taikina ohueksi, 30x40 cm:n kokoiseksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Käytä jauhoja apuna. Anna kohota taas liinan alla 1/2 h. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. On vain hyvä, jos pohja kohoaa uunissa pulleaksi tyynyksi, se helpottaa halkaisemista. Siirrä leivinpaperin avulla jäähtymään.
Tee täyte sekoittamalla juustot ja notkistamalla seos kermalla.
Jaa pohjalevy kahteen osaan ja halkaise molemmat puolikkaat. Saat 4 pientä levyä.
Kostuta levyt laimennetulla sitruunamehulla. Levitä juustotäyte levyille (laitoin täytteet halkaistulle pinnalle). Rouhi pinnalle pippuria, levitä lohiviipaleet tasaisesti levyille ja leikkaa päälle tilliä. Rullaa levyt (aloitin epätasaisesta reunasta, jolloin tasainen, leikattu reuna jäi päällimmäiseksi). Saat siis 4 pientä rullaa. Kääri ne vielä tiiviisti voipaperin sisään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Leikkaa n 2 cm:n levyisiksi kiekoiksi. Kiekot voi koristella tillillä, katkaravuilla... tai tarjota sellaisenaan. Ohjeen mukaan saat 64 pientä herkkupalaa.
Tämä oli kokeilemisen arvoinen ohje, eikä monimutkaisesta ohjeesta huolimatta edes vaikea tehdä! Oma mielikuvitus alkoi miettiä erilaisia täytevaihtoehtoja; savuporoa, paprikaa jne. Pohjaleipä oli hyvän makuinen ja helppo työstää. Mikä ettei porkkanaa voisi korvata pirteällä punajuurella tai herkullisella palsternakalla...

Ps. Näin jälkikäteen voin todeta, että päivän vetäytyneet kiekot olivat sopivan "kuivaa" sormiruokaa, mutta kosteampien ystäville, kostutusliemen määrää ei kannata puolittaa.