17.11.13

Kampanisut

Hain naapurista, "Amikselta", yhtenä päivänä kampanisuja. Ne olivat todella meheviä ja hyviä. Niistä tuli mieleen hieman Hanna-tädin kakut, mutta ne olivat suurempia ja pullamaisempia sekä tietenkin muoto oli erilainen. Jo sen jälkeen, kun Puoli seitsemän -ohjelmassa oli tehty näitä Lapin maakunnan perinneleivonnaisia, olen halunnut kokeilla ohjetta. Reseptiä etsiessäni, löysin niin suolaisia kuin makeitakin nisuohjeita ja joissain oli mausteena kardemummaa tai vaniljasokeria. Nesteenä vaihteli piimä, kermaviili ja viili sekä joissain ohjeissa sekaan oli laitettu kananmunaa.
Minulla kun löytyy keittokirjoja aika moneen lähtöön, löysin Perinnemakuja maakunnista -kirjasta nisureseptin, kirjassa se oli sijoitettu Lapin sijaan Pohjanmaan kohdalle. Kirja on ollut paljon käytössä ja luotan sen ohjeisiin, joten valitsin reseptin kokeiltavakseni. - Ei tullut samanlaisia kuin naapurissa ja sainkin kommentin, että näissä "on varmaan vielä varaa tuotekehittelyyn..."Maku kuitenkin sai kiitosta ja olin itsekin niihin tyytyväinen. Vähän kyllä jäi kaivertamaan, että kokeilen vielä jotain muutakin ohjetta...

Kampanisut

7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
250 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 2 1/2 dl piimää

Sekoita sooda ja vehnäjauho ja nypi pehmeä rasva jauhoseolseen. Lisää sokerit ja piimä, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä kylmässä puoli tuntia. Kauli jauhotetulla pöydällä 1 cm paksuinen levy ja leikkaa taikinapyörällä 5cmx10cm paloja. Tee toiseen pitkään reunaan viiltoja (=sormia) ja aseta nisut pellille hieman kaarevasti. Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia.

Tein puolikkaan annoksen ja käytin viiliä. Lisäsin taikinaan myös hieman kardemummaa makua antamaan.