20.11.13

Pipo ja kauluri

Vaikka en paljoa neulo, teen kuitenkin silloin tällöin jotain pieniä juttuja. Joka syksy innostun pipoista ja niitä löytyykin jo aika paljon kaapista. Tänä syksynä tein Novita Chrystal -langasta pipon ja sen seuraksi kaulurin. Ohje löytyi Novitan sivuilta.
Kaulurin tein pitkittäin, kun ohjeessa se tehtiin pyöröneuleena. Kaulurin teko tyssäsi hetkeksi, kun lanka loppui kesken. Hain sitä aikani ja meinasin jo luopua toivosta, kunnes löysin samaa lankaa sattumalta eräästä kaupasta.
Myös pipon tupsussa oli hakemista. Aito kaninkarvatupsu olisi askarteluliikkeessä maksanut 20 euroa, joten eikun kangaskauppaan ja ostin 6 eurolla palan tekoturkista. Muotoilin pyöreästä palasta tupsun, joka kelpaa vallan mainiosti pipon laelle keikkumaan.
Ps. Onpas kauhea valokuva - syksyllä, "pimeässä" keittiössä valokuvaaminen on aika mahdotonta.

Näy pimeässä!

Klipsuilut jatkuvat ja tässä viimeisin työ - heijastava koru! Huom. Itsetehdyistä "heijastimista" ei kuulemma saa käyttää nimitystä heijastin.

17.11.13

Aurinkoa syyspimeään

Tähän kohtaan syksyn harmautta on kiva laittaa kesämuisto! Kasvatin juurikasmaan kulmalla pienikukkaista samettikukkaa tarkoituksenani lähinnä tuholaisten torjunta, mutta olin ottanut selvää, että kukkia voi myös syödä. Kasvi oli istutettaessa melko heiveröinen, mutta loppukesästä se intoutui kukkimaan niin, että maltoin ottaa siitä kukkia salaattiin. Eikä maku ollut lainkaan huono, ei merkkiäkään samettikukan kitkeryydestä. Tätä kasvatan ensi kesänä!

Burgundin pata

Tänään meillä syötiin ihan perinteistä Burgundin lihapataa suomalaisella "twistillä". Isä jaksaa vielä käydä metsästämässä ja kiitos hänen, meillä on usein riistaa pöydässä. Muistin myös pitkästä aikaa kaivaa kaapin perältä kuivattuja suppilovahveroita ja murskata niitä pataan.

Burgundin pata

peuran paistia
voita ja öljyä paistamiseen
lihalientä
punaviiniä
porkkanaa
sipulia
valkosipulia
kuivattua lehtiselleriä
rosmariinia
suppilovahveroita
paprikamaustetta
tomaattipyrettä
pippuria
hunajaa
hillosipuleita

Lämmin punajuuri-fetasalaatti

Tein viikolla paistetun lohen kanssa mitä mainiointa lisuketta. Ohje oli suoraan viimeisimmästä Maku-lehdestä.

Lämmin punajuuri-fetasalaatti

punajuuria
ohrasuurimoita
oliiviöljyä
kasvislientä
balsamicoa
hunajaa
suolaa
pippuria
rosmariinia
pähkinöitä
rucolaa
feta-juustoa

Ohjeessa punajuuret keitetään, mutta mielestäni se vie niin paljon aikaa, että ajattelin seuraavalla kerralla vain suoraan paistaa ne pannulla. Ohrasuurimoiden tilalla käytin kolmen viljan helmiä. Meillä ei myöskään mene läpi täysin direktiivien mukainen perinteinen feta, joten käytin salaattijuustokuutioita.

Kampanisut

Hain naapurista, "Amikselta", yhtenä päivänä kampanisuja. Ne olivat todella meheviä ja hyviä. Niistä tuli mieleen hieman Hanna-tädin kakut, mutta ne olivat suurempia ja pullamaisempia sekä tietenkin muoto oli erilainen. Jo sen jälkeen, kun Puoli seitsemän -ohjelmassa oli tehty näitä Lapin maakunnan perinneleivonnaisia, olen halunnut kokeilla ohjetta. Reseptiä etsiessäni, löysin niin suolaisia kuin makeitakin nisuohjeita ja joissain oli mausteena kardemummaa tai vaniljasokeria. Nesteenä vaihteli piimä, kermaviili ja viili sekä joissain ohjeissa sekaan oli laitettu kananmunaa.
Minulla kun löytyy keittokirjoja aika moneen lähtöön, löysin Perinnemakuja maakunnista -kirjasta nisureseptin, kirjassa se oli sijoitettu Lapin sijaan Pohjanmaan kohdalle. Kirja on ollut paljon käytössä ja luotan sen ohjeisiin, joten valitsin reseptin kokeiltavakseni. - Ei tullut samanlaisia kuin naapurissa ja sainkin kommentin, että näissä "on varmaan vielä varaa tuotekehittelyyn..."Maku kuitenkin sai kiitosta ja olin itsekin niihin tyytyväinen. Vähän kyllä jäi kaivertamaan, että kokeilen vielä jotain muutakin ohjetta...

Kampanisut

7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa
250 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 2 1/2 dl piimää

Sekoita sooda ja vehnäjauho ja nypi pehmeä rasva jauhoseolseen. Lisää sokerit ja piimä, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä kylmässä puoli tuntia. Kauli jauhotetulla pöydällä 1 cm paksuinen levy ja leikkaa taikinapyörällä 5cmx10cm paloja. Tee toiseen pitkään reunaan viiltoja (=sormia) ja aseta nisut pellille hieman kaarevasti. Paista 250 asteessa 8-10 minuuttia.

Tein puolikkaan annoksen ja käytin viiliä. Lisäsin taikinaan myös hieman kardemummaa makua antamaan.

2.11.13

Suklaa-appelsiinimuffinit

Dansukkerin mainoksesta löytyi näiden muffinssien ohje:

Suklaa-appelsiinimuffinit (12kpl)

3 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 1/4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
150 g sulatettua voita
2 munaa
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 dl appelsiinimehua

Aineet sekoitetaan mainitussa järjestyksessä, jaetaan muffinssivuokiin ja paistetaan 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Kurpitsarisottoa ja kampasimpukkaa






Hmmm..., aivan kuin otsikko löytyisi aiemmistakin teksteistäni. No, on se siellä ja kuvakin, mutta ruoka on nyt eri ja uudella ohjeella tehty. Resepti löytyi täältä - enkä edes muokannut yhtään. Ainoa eroavaisuus on, että yhdessä vanhempieni kanssa kasvattamastamme miniminikurpitsasta ei löytynyt siemeniä :), joten niitä en voinut paahtaa risoton pinnalle.

Oranssista tuli pyhäinpäivän teema kun salaatissakin oli kylmäsavulohta sekä appelsiinia. Niiden lisäksi kurkkua, avocadoa, saksanpähkinää ja veljeni kasvattamaa roomansalaattia. Kastikkeena vain sitruunanmakuista Neito-öljyä ja sitruunatimjamia.

Jälkiruokana uunissa, kermassa pehmitettyä leipäjuustoa tyrnihillon kera.

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokassa on hyvin erikoislaatuinen, mutta ainakin omia makuhermojani hivelevä maku. Juures on perunan tavoin hyvin monikäyttöinen. Keitossa maku tulee hienosti esiin ja ruoka on täyttävää, sekä helppo ja nopea tehdä.
Maa-artisokan lisäksi laitoin keittoon tällä kertaa perunaa, sipulia ja purjoa. Makua antoivat kuivattu selleri, kanaliemi, suola ja pippuri. Suurusteena oli Maizenaa ja savuporotuorejuustoa. Lopuksi soseutin keittoa hieman. Tarjoiluun paahdoin leipäkuutioita.