14.4.13

Mustajuurta

Lehdessä oli jokin aika sitten juttua mustajuuresta. Olin kerran aiemmin ostanut sitä ja tehnyt keittoa, mutta en oikein enää muistanut minkä makuista se oli. Uusi yritys ja uudet kokeilut!
Tein taas keittoa; ihan hyvää, mutta mielestäni maa-artisokasta tulee samantyyppistä, mutta maultaan parempaa.
Toinen kokeilu oli keittää mustajuuri parsan tapaan... Voi taivas, uskomattoman hyvää! Kun olisi vielä ollut kamera, jotta olisin saanut ikuistettua tämän sunnuntailounaan.

Keitettyä mustajuurta

3-4 mustajuurta
vettä
merisuolaa

Laita vesi kiehumaan, lisää veteen suola. Kuori mustajuuret kylmän veden alla ja laita heti kiehuvaan veteen. Keitä n. 10-15 minuuttia.

Hollandaisekastike


2 munankeltuaista
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
50 g voita
loraus voinmakuista ja sitruunanmakuista Neito-öljyä
valkopippuria
suolaa
(sametti)rakuunaa

Erottele keltuaiset teräskulhoon ja mittaa sekaan vesi ja sitruunamehu. Kuumenna vesihauteessa, koko ajan pallovispilällä sekoittaen n. 5 minuuttia tai kunnes seos alkaa saota. (Itse kuumensin seosta mustajuurikattilan päällä.) Nosta kulho sivuun ja lisää voi pieninä erinä, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Voin sulamista voi nopeuttaa laittamalla kulho varovasti uudelleen kiehuvan veden päälle. Huom. kulho ei saa koskettaa vettä! Lisää lopuksi vähin erin öljyt. Mausta pippurilla ja rakuunalla sekä hieman suolalla. Huomaa, että myös voi tuo suolan makua.

Paistetut kalkkunafileet

kalkkunafileitä
suolaa
mustapippuria
salviaa
sitruunatimjamia

paistamiseen voita ja öljyä

Paista fileet kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin ja mausta lopuksi.

Ps. Huomasin tänään, että viimevuotisia kuivattuja yrttejäni on vielä runsain määrin jäljellä. Niissä ovat säilyneet hyvin niin maut kuin väritkin. Pitänee ruveta käyttämään niitä ahkerasti, sillä kylvämäni uudet samettirakuunat ovat jo isoilla versoilla. Ikkunalla kasvaa myös jo hyvää vauhtia basilikat (kaneli-, sitruuna- sekä pikkubasilika). Myös muut kylvökset kuten samettikukat ja tomaatit ovat kauniilla taimella, sillä nyt olen hylännyt Kekkilän ja kaikki mullat sekä lannoitteet ovat Biolanin.
Osin blogihiljaisuus johtuukin siitä, että olen päivät pitkät lukenut puutarhakirjoja ja -lehtiä. Myös lempiohjelmani Puutarhakeskiviikko (aiemmin Puutarhaperjantai) on alkanut, samoin Sonjan puutarhassa...