12.6.12

Piimäleivonnaisia

Jääkaapissa oli muutama päivä sitten vanhaksi mennyt piimä, joten tein urakalla piimäleivonnaisia. Ensimmäinen oli raparperipiirakka, joka maistui oikein herkulliselta. Vähän epäilin laittaa mausteeksi kanelia ja kademummaa, mutta onneksi kokeilin. Mausteet rimmasivat hyvin raparperin kanssa ja toivat hieman uutta makua piirakkaan.
Toiseen leivonnaiseen, kuivakakkuun, tuli piimän lisäksi talkkunajauhoja. Mausta en tiedä vielä, sillä kakku on korkkaamatta...

Raparperipiirakka
(ohje  on pellilliseen piirakkaan, itse tein puolikkaan annoksen)
Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita

Pohja
2 dl piimää
1 muna


Täyte
10 dl raparperipaloja
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tlk kermaviiliä (tai rahkaa)
2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria

Tee muruseos sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja hieromalla pehmeä voi mukaan. Ota sivuun 1/4 taikinasta. Sekoita loppuun piimä ja muna.

Levitä piimätaikina pellille ja kaada päälle raparperipalat, jotka on maustettu kanelilla ja kardemummalla. Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada seos raparperien päälle.

Ripottele pinnalle muruseos. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.

Sopisi varmaan tarjottavaksi esim. tuoreiden mansikoiden kanssa...


Mausteinen maalaiskakku

3 dl piimää
1 dl sokeria
1dl siirappia
2 tl soodaa
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 dl sulaa voita
(1/2 dl rusinoita)
2 1/2 dl talkkunajauhoja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
tippa karvasmanteliöljyä

Sekoita ensin talkkuna- ja vehnäjauhot. Sekoita muut aineet ja kaada jauhot mukaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 1 tunti.