27.3.10

Pitääkö vääntää rautalangasta?

Näpsässä alkoi uusi paja, tai on sitä jo muutama ilta ollut. Uusi aluevaltaus itselleni on slovakialainen rautalankapunonta. Aloitamme illan teippaamalla sormemme, sillä kovin kevyttä vääntöä tämä ei ole. Rautalangan vahvuus vaihtelee korin rungon 1.6 mm hitsauslangasta 0.3 mm sidontalankaan.
Pikkusydän-koristetta taivutellessa tuli miettineeksi, miten joku on ensimmäisen kerran keksinyt tällaisen tekniikan? Siinä rautalangasta väännetään 1cm tangon ympärille spiraali. Spiraalista otetaan kaksi lenkkiä kerrallaan, jotka taivutetaan veitsen avulla vasemmalle (sydämen puolelle :)). Saman puolen lenkit avataan ensin hieman alhaalta, sen jälkeen ylhäältä sydämeksi. Sama toistetaan toiselle puolelle. (Pitänee lisätä vaihekuvat!?)
Kuvassa on vielä keskeneräinen kori. Siinä on tekovaiheessa reunakoristeen kiinnitys. Rautalanka kierrettiin 0,6 cm tangon ympärille, jonka jälkeen spiraali hakattiin kevyesti litteäksi vasaralla ja avattiin lenkit. Tämä koristerengas oli helpompi tehdä kuin pikkusydän, mutta kiinnitys vaatii kärsivällisyyttä. Sidontalangan on mentävä joka renkaan takaa.
Korien punonta on siitä hauskaa, että tuotetta voi jatkaa mielinmäärin...