27.2.10

Lasinsulatuksen monet mahdollisuudet

Lasinsulatuskin sitten viimein loppui (ainakin toistaiseksi!?). Opettajammekin nauroi, että kylläpäs oli tuottelias paja! Varsinkin viimeisellä kerralla kaikki tekivät intensiivisesti töitä ja uuni tulikin aivan täyteen. Siellä olivat ritirinnan taulut, vadit ja erilaiset korut. Itselläni oli tarkoitus päästä eroon lopuista materiaaleista, mutta kyllä niitä kuitenkin vielä jäi. Toiveissa olisi siis, että joskus vielä pääsisi lasipajaan... ;) Lasin lisäksi, mieleeni jäi vielä käyttämättömiä ideoita ja kokeiluja. En esimerkiksi kokeillut vielä lainkaan kuituhuopaa, jolla saa sulatettua lasilevyihin eräänlaisia korkokuvioita.

Huvittavaa sinänsä, sillä ensimmäisellä kerralla lasipaja oli kauhujen paikka ja lähes väkisin sinnittelin mukana. Kuten aiemmista postauksistani selviää, lasi oli (minulle) aluksi todella vaativa materiaali. Ehkä tekniikkani työstää lasia kuitenkin kehittyi, löysin itselleni sopivan tavan ja menetelmän käyttää materiaalia. Sydämeni lasiin suli siis materiaalin myötä!

Koruissa kokeilin itselleni uutena asiana Millefiorikuvioita. Ne onnistuivat muuten kivasti, mutta kuvioiden sulatuslämpötilan ollessa eri kuin taustalasissa, joihinkin jäi jännitteitä, jotka näkyvät "kuplana" korussa. Se on "kosmeettinen", mutta myös käytännöllinen haitta. Kuvio saattaa pulpahtaa joskus irti :(.

Uutena kokeiluna olivat nyt myös taulut ja vadit. Taulujen kuvat toistavat tallilyhdyn kuvia; tyrnipensasta ja perhosia. Kalataulusta tuli omasta mielestäni onnistunut, sillä siinä hauki todella lymyilee veteen piiloutuneena. Kuvassa hauen hahmo on vielä aika hyvin näkyvillä, mutta taulua käännellessä, se on välillä aivan näkymätön.


Alla olevissa vadeissa oli hauskaa ja haastavaa se, että korallinvärinen lasi oli työstettäessä kirkasta. Vasta syväsulatuksessa lasi sai lopullisen värinsä. Neliönmuotoisessa vadissa myös siniharmaa väri oli ennen uunia paljon haaleampi. Vadeissa kuvion sulatus tapahtuu ensin em. syväsulatuksessa, muotonsa ne saavat matalammassa lämpötilassa muotin avulla.

Kukkavadissa kokeilin ensimmäistä kertaa hioa lasipalat ennen sulatusta, jolloin kuvioiden muodoista ja reunoista tulee tarkemmat. Ehkä luonteelleni ja tyyliini sopii kuitenkin paremmin pieni epätarkkuus...

Ps. Olen vähän laiska pesemään laseja, joten laseissa näkyvät vaaleat kohdat ovat kaoliinijauhetta, jota käytetään uunin suoja-aineena.