9.4.10

Paahtovanukas

Paahtovanukasta tehdessä meinasin tosissani heittää ainekset jo roskiin, mutta tein kokkauksen kuitenkin loppuun asti. Sokeri ei nimittäin paahtunut, vaan kuohui ja jämähti kattilan pohjalle ja maitokeitos juoksettui klimpeille. Tuskin kuului alkuperäisen ohjeen kuvaan? Täydellinen katastrofi! Ohje oli jostain "vuoden 1 ja 2" Pellervosta, mutta JOS tekisin vanukkaan uudelleen, muuttaisin tekotapaa. Toisaalta näkö oli lopulta ok, samoin maku.
Onnistuessaan, tämä olisi kiva kesäjälkkäri esim. kukilla koristeltuna.

Paahtovanukas (10-12 annosta)

Sokeriliemi
3 dl (ruoko)sokeria
1 dl sokeria

Vanukas
1 l maitoa
1 vaniljatanko
1 rkl kardemummaa
2 appelsiinia
10 munaa

Ensimmäiseksi mainittakoon, että tein vain 1/3 annoksen.
Tee vesihaude: uunipeltiin vettä ja siihen sopiva kakkuvuoka.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Kuumenna sokeri ja vesi kattilassa hiljalleen ja anna kiehua, kunnes sokeri on kullankeltaista. UUDESSA kokeilussa sulattaisin ja paahtaisin sokerin teflonpannulla ja lisäisin lopuksi veden!? Kaada liemi vuoan pohjalle ja reunoille.
Mittaa kattilaan maito, mausteet ja appelsiinin kuoret sekä lohkot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa n. 10 minuuttia. UUDESTAAN tehdessä jätäisin appelsiinin kokonaan pois tai vähentäisin ainakin sen määrää esim. lohkoja, joista tulee mehua!? Tai ehkä jättäisin lohkot kokonaan pois ja raastaisin liemeen vain hieman kuorta.
Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada maitoseos siivilän läpi munien joukkoon koko ajan vatkaten. Valuta varovasti vuokaan. Paista tunnin ajan, ota uuni pois päältä ja jätä vanukas uuniin, luukku auki jäähtymään. Tarjoile kylmänä joko vuoasta tai kumottuna.

Ps. Myöhemmin etsin vastaavia ohjeita netistä ja löysin Pirkan sivuilta lähes saman reseptin ilman appelsiinia.