Varhaiskaalien aikaan rupeaa aina tekemään mieli kaalipataa. Teen sen seuraavalla äitini ohjeella:
Kaalipata
1 valkokaali
300 g jauhelihaa (meillä aina peuraa tai hirveä!)
tummaa siirappia
vettä
lihaliemikuutio
suolaa, valko- ja mustapippuria
voita
Suikaloi kaali ihan ohueksi. Ruskista kaali pienissä erissä kuumalla pannulla. Kun siirapin lisää tässä vaiheessa, pinta saa kauniin värin. Siirrä kaalit laakeaan, valurautapataan ja kaada pannun huuhdeliemi perässä. Ruskista viimeisenä jauheliha ja sekoita se kaalin joukkoon. Mausta ja anna hautua 1-2 tuntia. (Äitini jaksaa hauduttaa padan aivan tummaksi ja juuri sopivan, ihanan "kuivaksi".)
Kaalipata on parasta uusien perunoiden lisukkeena ja puolukkasoseen kanssa tarjoiltuna.