En ole koskaan oikein onnistunut - paitsi ehkä nyt - sämpylöiden teossa. Oikein harmittaa, kun lehdissä on mainoksia ja juttuja: "Herkullisia sämpylöitä on helppo ja nopea pyöräyttää!" Olen yrittänyt seurata ohjeita, soveltaa itse ja vaikka mitä, mutta tuloksena on ollut mauttomia kengänpohjia, kikkareita, kokkareita jne. Nyt resepti oli Pirkka -sämpyläjauhopussin kyljestä, mutta puolitin annoksen sekä lisäsin taikinaan hunajaa ja porkkanaraastetta.
Porkkanasämpylät
2 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl hienoa porkkanaraastetta (=1 porkkana)
1/2 - 1 dl rypsiöljyä
1/2 ps kuivahiivaa
n. 4 dl sämpyläjauhoja
Sulatin melko kuumaan veteen hunajan ja suolan. Lisäsin hieman jauhoja, joissa oli kuivahiiva. Sekoitin ja lisäsin öljyn. Alustin loput jauhot ja annoin kohota 1/2 h Tupperin vatkauskulhossa, tiiviin kannen alla. Leivoin pienenpieniä sämpylöitä, joita kohotin pellillä liinan alla n. 1/2 tuntia. Paistoin 225 asteessa n. 15 minuuttia.